mezőgazdaság

2020.06.11. 14:00

Gyenge lesz az idei termés

Keczkó Péter szerint 40–45 ezer tonna körül alakulhat a meggytermés.

20190703 Pókaszepetk Zajlik a meggyszüret a helyi gazdaságban Fotó: Pezzetta Umberto PU Zalai Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: Pezzetta Umberto

A meggy piaci helyzete és az idei várható termésmennyiség állt a fókuszában annak a tanácskozásnak, melyet a Penta TÉSZ szervezésében rendeztek a napokban Nagycserkeszen.

A részletekről Keczkó Péter, a TÉSZ vezetője beszélt lapunknak. A szakember elmondta, a szakmai egyeztetés remekül sikerült. Érkeztek vendégek Agárdról, Velencéről és az ország számos pontjáról.

– A meggy piaci helyzetének elemzésekor szóba került a magozott meggybefőtt jelenlegi fogyasztói ára.

Ha valaki bemegy ma egy kiskereskedőhöz, azt látja, hogy korábban soha nem látott magasságokban van a meggybefőtt ára.

Ennek oka az egész Európára jellemző készlethiány. Tavaly nem tudtak eleget gyártani az üzemek, és nem voltak képesek lefedni a piac éves igényét sem – mondta Keczkó Péter.

A nyolcvankét taggal rendelkező Penta TÉSZ vezetője szerint hazánk az üveges meggybefőtt terén piacvezető a világon, míg a fagyasztott meggy előállításában Lengyelország, a sűrítmény-alapanyag termelésében pedig Szerbia és Törökország jár az élen.

Fagy és aszály

A várható hazai termésmennyiségről Keczkó Péter elmondta, az elmúlt harminc esztendő harmadik leggyengébb termését várják Magyarországon, ennek oka a tavaszi fagyos hajnalokban és az aszályos időjárásban keresendő.

– Egy átlagos szezonban nagyjából hetvenezer tonna meggyet szüretelnek a magyar gazdák, ez a szám várhatóan 40–45 ezer tonna közt alakul majd az idén – vélekedett a szakember, aki hozzátette, emiatt viszont a tavalyinál magasabb felvásárlási árra számítanak.

Keczkó Péter abban bízik, hogy a rázott, gépi betakarítású meggy kilónkénti ára egy euró, azaz háromszázötven forint környékén lesz, ami az elmúlt három évtized legmagasabb felvásárlási ára lenne.

A Penta TÉSZ vezetője hozzátette, az árképzésben a befőttkészletek hiánya is szerepet fog játszani az alacsony idei termésmennyiség mellett.

– A tészek vezetőivel és a nagytermelőkkel abban maradtunk, hogy országos demonstrációba kezdünk, illetve a betakarítást sem kezdjük meg akkor, ha a meggy felvásárlási ára nem fogja elérni legalább a háromszáz forintot.

Ezt az árat a piacnak ki kell tudni termelnie idén – nyomatékosított Keczkó Péter. Hozzátette: a Penta TÉSZ tagjai egy átlagos esztendőben 2500 tonna meggyet termesztenek, ez a mennyiség most csak 1500 tonna környékén lesz.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában