A gyerekek és a tej: ritkán, keveset

Akt.:
Naponta fél liter tejet kellene inniuk
Naponta fél liter tejet kellene inniuk - © Illusztráció: Thinkstock
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A gyerekek nyolc százaléka egyáltalán nem iszik tejet.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei játékos foglalkozásokkal, illetve testtömegindex-méréssel várták az idén tavasszal 6 városban megrendezett Danone Higgy az Álmaidban Focikupa résztvevőit, valamint az őket kísérő gyerekeket.

A rendezvényeken részt vevő dietetikusok felmérték a gyerekek étkezési szokásait és ismereteiket az egészséges táplálkozásról, legfőképpen a tej fontosságáról. Kiderült: a megkérdezett gyerekek 62 százaléka naponta iszik tejet. Azonban még így is aggasztóan magas, 30 százalék azok aránya, akik hetente mindössze 1–2 pohárral, 8 százalék pedig azoké, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejet. Natúr joghurtot minden harmadik gyerek naponta, míg ugyancsak 33 százalék hetente 1–2 alkalommal fogyaszt.

„A felmérés is azt támasztja alá, ami korábban, az iskolai Menza-körkép felmérésben is kirajzolódott: Magyarországon a gyerekek nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű tejet és tejterméket. Naponta ugyanis legalább fél liter tejre vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermékre lenne szükség, elsősorban a megfelelő csontozat kialakulásához, de átlagosan ennek kb. a felét fogyasztják” – mondta Kubányi Jolán, a szövetség elnöke.

A felmérésben részt vett gyerekek nagy része tudta, hogy azért kell tejet inni, mert sok kalcium van benne, ami erősíti a csontokat. Az azonban kevésbé ismert, hogy a tejben sok a D vitamin, ami segíti a kalcium felszívódását.

– KM –

Címkék: , ,hirdetés