A győztes jobboldal tárgyal a kormányalakításról

Csehországban a győztes konzervatív Polgári Demokratikus Párt (ODS) kezdhet tárgyalásokat a kormányalakításról a szombati parlamenti választások után – így döntött hétfőn Václav Klaus államfő, aki ennek a pártnak korábbi vezetője, jelenlegi tiszteletbeli elnöke.

A polgári demokraták vezére, Miroslav Topolánek (miroszlav) előbb a természetes szövetségesnek tekinthető kereszténydemokratákkal ül tárgyalóasztalhoz, majd a zöldekkel tanácskozik, akik most jutottak be először a törvényhozásba. Mindkét párt jelezte tárgyalási készségét.

A legfőbb gond azonban az, hogy a 200 fős törvényhozásban a polgári demokraták, a kereszténydemokraták és a zöldek esetleges koalíciójának is csak 100 képvielője van, vagyis eggyel kevesebb, mint az abszolút többség.

De ugyanennyi, 100 mandátuma van az eddig kormányzó szociáldemokratáknak, a koalíciós társnak szóba jöhető kommunistákkal együtt.

A patthelyzet miatt megfigyelők hosszas egyeztetésekre számítanak, sőt azt sem tartják kizártnak, hogy előrelépést csak a “nagyok”, vagyis a polgári demokraták és fő ellenlábasuk, a szociáldemokrata párt közti kompromisszum hozhat.

A péntek-szombaton tartott parlamenti választás végeredménye szerint a szociáldemokraták 74 képviselői helyet szereztek, a kommunisták 26-ot. A a jobbközép polgári demokraták 81 mandátumot kaptak, a kereszténydemokraták 13-at, a zöldek pedig 6-ot.
hirdetés