A hajdúnánási holttest megtalálóit faggattuk

A hajdúnánási holttest megtalálóit faggattuk
Ahogy már arról portálunkon is olvashattak látogatóink, múlt héten csütörtökön egy fiatal fiút gyilkoltak meg, majd dobták a Keleti-főcsatornába társai Hajdúnánáson. A rendőrség a holttest, valamint az elkövetési eszköz megkeresésére a nyíregyházi tűzoltók búvárszolgálatát hívta segítségül. Velük beszélgettünk.

A Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon nagyjából négy éve alakult a búvár „egyesület”, és mint megtudtuk, mindhárom szolgálati csoportban vannak merülni tudó lánglovagok. – A működési körzetünk az egész megyére kiterjed – kezdte Lukács István zászlós -, de, ahogy a múltkori hajdúnánási gyilkosság esetében is, gyakran hívnak minket a megyén kívülre is. – Ez azért van így – vette át a szót Páll László zászlós -, mert legközelebb hivatásos tűzoltó búvárok legközelebb Budapesten vannak, de természetesen Szabolcsban is működnek speciális mentő egyesületek is, valamint búvárszövetségek, akikkel nagyon jó a kapcsolatunk.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, milyen körülmények fogadták a tűzoltókat a múlt heti gyilkosság helyszínén. – Azt a rendőrök nagyjából megmutatták nekünk, hol kell keresnünk a fiatalembert, így viszonylag hamar meg is találtuk őt, valamint az elkövetés eszközét is, de a körülbelül négy méter mély vízben csak centikkel láttunk magunk elé – mesélte Lukács István. – Ez egyébként nagyjából az összes környékünkön lévő vízre igaz – folytatta Páll László -, mindenhol nagyon nehezen lehet tájékozódni a mélyben, még lámpával sem sokkal jobb a helyzet a sötét, és legfőként az iszap miatt.

Szükség van búvárokra

A búvároknak egyébként minden évben van egy kötelező mélymerülési gyakorlat, melyhez a felszerelést és az eszközöket a tűzoltóság biztosítja számukra, egy több, mint 40 méter mély tónál, Szlovákiában. Laikusként mi azt gondoltuk, hogy kevésszer van szükség a búvárokra, de sajnos ez nem így van: – Az igaz, hogy főleg nyáron van szükség ilyen jellegű munkára, de sajnos annyira nem ritka, hogy minket hívnak – tudtuk meg Lukács Istvántól. – Legutóbb a Lónyai-főcsatornába fulladt bele egy fiatalember – folytatta Páll László -, akit szintén mi kerestünk meg és hoztunk felszínre.

A búvároknak egyébként télen is akadhat feladatuk, hisz az esetleg jég alá került embereket is ők mentik ki, a Szabolcs megyei lánglovagok nem véletlenül tartják meg minden évben a jégről mentési gyakorlatot a nyíregyházi Bujtosi tavon. A környéken kuriózumnak számító hivatásos tűzoltó búvárok tehát csöndben, ám annál hatékonyabban végzik a munkájukat, sajnos azonban legtöbbször holttesteket kell a felszínre hozniuk a sötét mélységből.

– M. I., A. N. –
hirdetés