A halál és a bohóc Beregben

Tiszaszalka – Olyan településeken tartják előadásaika, ahol a lakosok ritkán részesülnek élő színházi élményben.

Ismét turnéra készül az Erdélyi Vándorszínház, amely magyarországi és erdélyi falvakban tartja előadásait. A próbák helyszíne Tiszaszalka, ahonnan harmadik éve innen indul útjára a társulat.A társulatot öt évvel ezelőtt alapította Csuja László filmrendező, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, aki a vándorszínház szervezője és rendezője is egyben.

„A régi hagyományokat felelevenítő vándortársulat célja, olyan településeken előadást tartani, ahol a lakosok ritkán részesülnek élő színházi élményben” – mondja.A társulat tagjai Magyarországon és Erdélyben (Marosvásárhely, Kolozsvár) frissen végzett, pályakezdő színészek: Baricz Xénia, Krajcsi Nikolett, Mosu Norbert, Orbán Zsolt, Orbók Áron, Simon Boglárka Katalin és Vass Csaba. Munkájukat Mélykuti Gábor rendezőasszisztens és Csuja Levente zenész segíti. A próbafolyamathoz szükséges feltételeket tiszaszalkai összefogás teremette meg.

A következő előadás egy „vérfagyasztó” komédia

A próbák Forgó István Udvarházában valósultak meg, aki szervezői munkájával is segítette a társulatot.Az idei darab címe A halál és a bohóc, amelyet Kele Fodor Ákos költő, a Vándorszínház írója szerzett. A színdarab egy „vérfagyasztó” komédia, amely a középkori misztériumjátékok és a commedia dell’ arte műfajának ötvözete. Az ingyenes előadásokat lehetőség szerint szabadtéren tartják, amelyek sok improvizációs elemet tartalmaznak, és amelyekbe alkalmanként a közönséget is bevonják.

A társulat az előadással szeretné megköszönni Tiszaszalkának a sok segítséget, amit a felkészülés során kapott, ezért a premier a faluház udvarán lesz augusztus 10-én szerdán, 20 órakor, amelyre sok szeretettel várnak mindenkit a környező településekről is.

A hétvége folyamán még két magyarországi előadást tartanak, előbb Gödöllőn, majd Budapesten. Ezt követően indulnak a nemzetközi összefogás révén szerveződött turnéjukra, amelynek állomásai – az előző évektől eltérően – kárpátaljai falvak lesznek.

– Fodor Ákos –
hirdetés