ötéves kora óta táncolt

2019.11.19. 12:30

Elhunyt a hercegnő, aki megmentette a kambodzsai balettet

Meghalt Norodom Bopha Devi volt kulturális miniszter, egykor a Kambodzsai Királyi Balett vezető szólótáncosa, az apszaraként ismert tradicionális khmer udvari tánc megmentője.

This photo taken on December 13, 2012, shows Cambodian Princess Norodom Bopha Devi (C) training students during an Apsara dance rehearsal at the Department of Performing Arts in Phnom Penh. - Cambodian Princess Norodom Bopha Devi, a former culture minister who helped resurrect traditional Apsara dance from the ashes of the brutal Khmer Rouge rule in the 1970s, died on November 18, 2019 at age 76, premier Hun Sen said. (Photo by TANG CHHIN Sothy / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tang Chhin Sothy

A 76 éves hercegnő, a néhai Norodom Szihanuk kambodzsai király lánya és a jelenlegi uralkodó, Norodom Szihamuni féltestvére egy thaiföld kórházban halt meg tüdőrákban. A halálhírt a királyi palota közölte hétfőn.

Bopha Devi ötéves kora óta táncolt, már 18 éves kora előtt az apszaratáncosok királyi társulatának vezető táncosa lett.

Amikor 1975-ben hazájában hatalomra kerültek a vörös khmerek, külföldre menekült, mert a maoista rezsim megpróbálta kiirtani az ország teljes értelmiségét. A khmer balett, az apszara gyakorlatilag megszűnt létezni, miután a vörös khmerek megölték csaknem az összes tánctanárt.

A népirtó vörös khmer rezsim 1979-es bukása és az azt követő polgárháború után Norodom Bopha Devi visszatért hazájába, és segített feltámasztani az apszarát és a többi hagyományos kambodzsai táncot.

Az aprólékosan kidolgozott kézmozdulatokról, a díszes jelmezekről és fejdíszekről ismert apszarát, hivatalos nevén a kamdozsai királyi balettet a királyi udvar szórakoztatására találták ki és művelték több mint 1000 éven át. A táncot az UNESCO a világ kulturális örökségeként ismerte el.

A táncművész hercegnő 1998 és 2004 között kulturális miniszter volt és tagja a kambodzsai alkotmányozó tanácsnak is. Még tavaly is vezetett külföldön turnézó balett-társulatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!