A harmadik otthonunk

Mutasd meg, hogy vezetsz, s megmondom, ki vagy! Mert az ember nem tudja megtagadni önmagát: amilyen az élete, ahogy él, olyan a vezetési stílusa is. Jómagam, de mások is, már többször szóvá tettük, hogy manapság az utak potenciális veszélyforrássá váltak. Dankó Mihály írása.

Csak egy példa: egy hónapon belül Nyírtelek és Nyíregyháza között a 38-as főúton öt baleset is történt, mindannyiszor – minden ok nélkül – kisodródtak a kocsik. Az egyik kanyarban, pár nap különbséggel, két autó is ugyanannak a kerítésnek hajtott neki. Valószínű gyorshajtás, figyelmetlenség, nem az útviszonyoknak megfelelő vezetés szerepelhetett az okok között.

Valami nincs rendben. Mintha a száguldozókra, a záróvonalat átlépőkre, a sebességkorlátozásra, az „Előzni tilos” táblára fittyet hányókra nem vonatkoznának a KRESZ szabályai. Különösen az bosszant, amikor azt látom, hogy a nagy luxusautók vezetői mennyire magabiztosak: őket nem érheti baj! Féljen a másik. Az pedig a szabálytalankodók között fél is. Hisz baj esetén biztosan ő, a vétlen húzza a rövidebbet. Kell tehát az ellenőrzés, a rendőri szigor. Csak éppen azok akadnak kevésbé horogra, akik megérdemelnék.

Türelem, segítőkészség – egyre jobban feledésbe merül. Mindenki rohan, tolakodik, mert ez kívánja az élet, a talpon maradás. A percek ki vannak számolva. S ami nem megy szabályosan, megy szabálytalanul. Csak próbálj szólni érte, „szegény édesanyád”…, hisz szerinte annak van igaza, akinek nagyobb a hangja, aki jobban tud szitkozódni. Mindez azért is szomorú, mert az út lassan a harmadik otthonunk, egyre több időt töltünk utazással, vezetéssel, s nem mindegy, hogy hazaérünk-e, vagy sem.

Dankó Mihály
hirdetés