Helyi közélet

2016.01.03. 14:34

Folytatják az életmentő missziót!

Nyíregyháza - Programokban és nem utolsó sorban eredményekben gazdag esztendőt zárt az Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, illetve annak nyíregyházi régiója.

Nyíregyháza - Programokban és nem utolsó sorban eredményekben gazdag esztendőt zárt az Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, illetve annak nyíregyházi régiója.

A nyári, jubileumi országos családi találkozó után a megyeszékhely szeptemberben és novemberben az NCTA támogatásával regionális fórumoknak adott otthont, melyek az önsegítő közösségek, civil szervezetek élet- és családmentő szerepére, a szervezetfejlesztés és hálózatépítés fontosságára fókuszáltak. Ahogyan arra előadásaiban dr. Horváth Endre nyugalmazott addiktológus főorvos többször is rámutatott: sajnos hazánk, megyénk minden településén szükség lenne egy-egy aktív alkoholellenes klubközösségre, amely hétről hétre megerősíti absztinenciájukban azokat, akik már letették a poharat, és – egyfajta önkéntes misszióként – erre buzdítana másokat is, hiszen látjuk, tapasztaljuk, milyen károkat, pusztítást okoz a függőség megannyi ember, család, közösség életében.

Drahos Ferenc országos alelnök, egyesületi elnök hangsúlyozta: nem azt kell szégyellni, ha valaki orvosi segítséggel vagy a klubtagok támogatásával talpra áll, hanem azt, ha minden nap olyan részeg, hogy négykézláb sem tud hazatántorogni a kocsmából, veri a családját és elissza mindenét!

Felismerés, majd változ(tat)ás

A Szenvedélybetegekért megyei egyesület elnöke nem titkolta: sokkal nagyobb anyagi támogatásra és összefogásra lenne szükségük a segítő szervezeteknek ahhoz, hogy eredményesebb munkát végezhessenek.

Dr. Erdélyi Ágnes addiktológus, a Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosa tényekkel, adatokkal és szakmai tapasztalatokkal támasztotta alá, hogy az alkohol- és drogfüggőség komoly veszélyt jelent a magyar társadalomra nézve, úgy a fiatalok, mint és idősebbek vonatkozásában. – A szakképzett orvostársadalom lelkiismeretesen teszi a dolgát, de a gyógyulás igazából a betegeken áll, akiknek képeseknek kell lenniük beismerni függőségüket, segítséget kérni, és kitartani a „szertelen” életmód mellett! – hangzott el a regionális találkozón.

A nyíregyházi klub meghitt adventi ünnepséggel zárta az óévet, legközelebb január 5-én, kedden 17 órától tartanak klubfoglalkozást a Városmajori Művelődési Házban.

- „Szenvedélybetegekért” Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Egyesület, Nyíregyháza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában