A határ a csillagos ég

A határ a csillagos ég
Bátorliget – Amatőrcsillagászok kémlelték az égi testeket a Ligeti Szabadidő Táborban.

Csillagokat láttak a hatodik Bátorligeti Albireo Amatőrcsillagász Klub programhétvégéjének résztvevői a Ligeti Szabadidő Táborban. Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke is megjelent, és köszönthettek spanyol, román, budapesti és dunántúli égkémlelőket is.

2016_06_04_036058

– Természetesen nem hiányozhattak az állandóan jelen lévő nyílthalmazok, a gömbhalmazok, a planetáris ködök, a csillagködök, a csillagok és a bolygók sem az összejövetelről. A Hargita megyei önkéntesek azért jöttek, hogy tapasztalatot gyűjtsenek a szervezés, a tagtoborzás és az amatőr csillagászat részleteiről – fejtegette Lakatos Márton, a Bátorligeti Albireo Amatőrcsillagász Klub részéről, aki elújságolta: – Schmall Rafael asztrofotós barátunk képe már ötödször nyerte meg a National Geographic magyarországi kiadásának a hónap asztrofotója pályázatát, így a társak gratulációjával indult a programsorozat. Bár a nappalok borongósak voltak, de mindhárom éjszaka felszakadozott a felhőzet, így közel nyolcvan mélyég objektumot sikerült észlelnünk. Természetesen a vörösen világító, földközelben járó Mars bolygót sem hagyhattuk ki. Szép pillanata volt a hétvégének, amikor egyik új társunk felfedezte szobája ablakának gyerekkori égi kísérőjét. Elmondtuk neki, hogy ez a csillag bizony a Sas csillagkép Altair nevű csillaga.

2016_06_04_036065

Az amatőrcsillagászokat éppúgy érdekli az átvonuló felhőzet fajtája, kiterjedése, összetétele, mint a világűr sötét mélysége.

– Tóth Tamás, az M1 csatorna időjósa – akit meghívtunk, ám elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni – tökéletes pontossággal jelezte az aktuális időjárás részleteit. Előadásokat tartottunk az érdeklődőknek meteorokról, a galaxisunkról, az asztrotájkép-készítésről, a légijárművek színvilágáról, valamint a szélsőséges időjárásunk extrém képeiről is. Az tény, hogy az univerzum tágul, és a csillagok folyamatosan távolodnak egymástól, azonban a mi kis közösségünk évről évre csak erősödik, bővül, tagjaink barátsága szorosabbá fonódik – említette Lakatos Márton.
hirdetés