A határmenti bűnözés ellen

A határmenti bűnözés ellen
Egy korábbi meghívásnak eleget téve csütörtökön Nyíregyházán járt Volodimir Jevdokimov, r. vezérőrnagy, Ukrajna első belügyminiszter-helyettese és szakmai kísérete.  A határmenti bűnözés ellen 2006.06.29.

A látogatás célja volt a magyar és az ukrán rendőrség együttműködésének áttekintése és további erősítése, a határmenti bűnözés visszaszorítása. A vezérőrnagy a kapcsolatok javítása érdekében ez alkalomból találkozott és tárgyalást folytatott a megyei önkormányzat és a főkapitányság vezetőivel.

Magyar részről a megbeszélésen Gazda László, megyei közgyűlés elnöke és Kovács Sándor ezredes főkapitány helyettes, bűnügyi igazgató vett részt.

A közös tanácskozás után a vezérőrnagy lapunk érdeklődésére elmondta: megbeszélték a közös feladatokat, amelyek főképpen a közlekedésbiztonság és a közbiztonság javítását szolgálják. A konkrét ügyek között említette: segítettek a magyar hatóságoknak a nemrég felderített trükkös lopások ukrán állampolgárságú tetteseinek a leleplezésében, valamint tudomásuk van arról, hogy egy ukrán-magyar bűnözői kör kábítószert terjeszt a határon túl, mákszalmából Magyarországon állítják elő a drogot.

Az elkövetői kör teljes felderítéséhez információcserére van szükség a két ország rendőrségei között. Gazda László egyetértett az együttműködés erősítésével, hiszen számos bűncselekményfajta – ember-és árucsempészet, kábítószer-kereskedelem– kötődik a határ térségéhez. Ezek felszámolása csak összefogással lehetséges.

Kovács Sándor arról is beszélt, hogy megyénkben az évente előforduló 20 ezer körüli bűncselekményeknek csupán 2 százaléka kötődik ukrán állampolgárokhoz, akik főként gazdasági és közlekedési bűncselekményeket követnek el. Mindemellett az ukrán csempészek bőven adnak munkát a vám-és pénzügyőrségnek és a határőrségnek.

Volodimir Jevdokimov a nyíregyházi tárgyalását követően találkozott a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőivel Budapesten, ahol javasolta a közös nyomozó csoportok létrehozását.

– Fullajtár András –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés