A határontúli magyar gyerekek tanításáért

Magyarországon egyedül a református tanítóképző főiskola tart továbbképzéseket a határontúli magyar tanítóknak.

Az idén négy országból harminc pedagógus érkezett a hétfőtől szombatig tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciára. Az erdélyi, kárpátaljai, szlovákiai, szlovéniai pedagógusok pályázat útján jelentkezhettek a tanfolyamra, a résztvevőket a Pedagógus Szövetség választotta ki. A jelentkezők közül előnyben részesült az, aki öt éve dolgozik magyar iskolában s a fiatal korosztályhoz tartozik.

Fontos kérdés volt, hogy részt vett-e már külföldi képzésen valamint régióbeli elosztás miatt lényeges, hogy szűkebb hazájából jelentkeztek-e mások is a konferenciára. Az idén a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztése, integrált nevelése a téma. Az oktatásban a főiskola minden tanszéke és a gyakorló iskola is részt vesz, az alapozás a pedagógiai és a pszichológiai tanszék feladata. A 30 órás képzés végén műhelymunkát végeznek a hallgatók a tanulók differenciált fejlesztésének elsajátítása érdekében a gyakorlóiskolai tanárok útmutatásával. A gyakorlati képzés része a református nagykönyvtár és a Déri Múzeum kiállításainak megtekintése is.

A kikapcsolódást szolgálja az orgonahangverseny, a városlátogatás, s az egynapos országjárás, mely az idén Tokajra irányul és sétahajózást is magában foglal. A záróünnepségen tanúsítványt kapnak a pedagógusok, mely beszámít továbbképzésükbe.

A Márton Áron Szakkollégium 2 millió 700 ezer forinttal finanszírozza a pedagógusoknaak ingyenes képzést és biztosítja az oktatási segédanyagokat – tudtuk meg Nanszákné Cserfalvi Ilonától, a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola rektorhelyettesétől a hétfői sajtótájékoztatón.
hirdetés