A Hazafiak hatodszor a csúcson

Sony Michel szerezte a mérkőzés egyetlen touchdownját
Sony Michel szerezte a mérkőzés egyetlen touchdownját - © Fotó: NFL.COM
A New England Patriots üzent a világnak: a dinasztia tovább él.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban megrendezték az NFL döntőjét, azaz a Super Bowlt, amelyen a szezon során többször lesajnált New England Patriots és a feltörekvő Los Angeles Rams csapott össze egymással. A párosítás nem volt ismeretlen, hiszen a két franchise 2002-ben már játszott egymás ellen finálét, a Patrióták legendás irányítójának, Tom Bradynek épp az volt az első sikere.

Eltelt 17 év, Brady, Bill Belichick edző és Robert Kraft tulajdonos a tengerentúli szakzsargonnal élve dinasztiát hozott létre az addig nyeretlen együttessel: azóta további hét Super Bowlt játszott a gárda, ebből négyet meg is nyert. Egészen eddig volt ez helytálló, ugyanis hétfő hajnalban megszületett Brady és Belichick hatodik közös sikere.

A Hazafiak jó futásokkal kezdtek az év védőjét, Aaron Donaldot is csapatában tudó Rams ellen, ám a veterán irányító nagy meglepetésre az első passzából eladta a labdát. A hiba megtörte a foxborough-i alakulatot, amely a nagyszünetig csupán három pontot szerzett. Igen ám, de a Kosok ligaelit támadószekciója még ennyire sem volt képes.

Újabb rekordok dőltek meg

A Half Time Showban fellépő Maroon 5 sem villanyozta fel a csapatokat, már ami a támadókat illeti, hiszen a védelmek kőkeményen állták a sarat. A záró játékrésznek 3–3-as állással futottak neki a felek, majd hét perccel a vége előtt Sony Michel touchdownt futott – mint később kiderült, a mérkőzésen az egyetlent –, majd a Patriots még labdát is szerzett és értékesített egy mezőnygólt, így 13–3-ra győzött.

Megszokhattuk már, hogy az amerikaiaknak mindenre van statisztikájuk, nincs ez másként most sem. A New Englandnek immáron a Pittsburgh Steelersszel együtt a legtöbb Super Bowl-győzelme van (6), a 41 éves Brady a legidősebb bajnok és a legtöbb bajnoki címmel rendelkező játékos, a 66 esztendős Belichick a legkorosabb bajnok edző, valamint George Halassal és Curly Lambeau-val karöltve a legsikeresebb tréner. Maga a mérkőzés is rekordot döntött, ez a legkevesebb pontot hozó finálé.

A találkozó legértékesebb játékosának a végig megbízható Julian Edelmant, a Pats elkapóját választották, aki 10 elkapásból hozott 141 yarddal járult hozzá a csapata sikeréhez. A 178 centis „izomgolyó” irányítóként kezdte a pályafutását, ám már ahhoz sem látták elég jónak, hogy ösztöndíjat kapjon az egyetemre, majd 2009-ben a draft hetedik (utolsó) körében választotta ki a Patriots. Itt Belichick meglátta benne a lehetőséget, hogy ha irányítóként nem is, elkapóként használható lenne. Bevált az ötlet.

MK
hirdetés