A házi kedvenceknek nem buli a tűzijáték, de mi segítünk megtalálni, ha megszökik otthonról

A házi kedvenceknek nem buli a tűzijáték, de mi segítünk megtalálni, ha megszökik otthonról
© Fotó: metro.co.uk
Nyíregyháza – Sok kutya és macska menekül világgá, mert megriadnak a fény- és hanghatásoktól.

Az idei szilveszter is nagy durranás lesz sokak számára, azaz előkerülnek a – remélhetőleg boltokban vásárolt, legális – tűzijátékok. Az esztendő utolsó napjaiban jelentősen megnő az érdeklődés a tűzijátékok és a petárda iránt, még ha az utóbbi tilalomlistán is van, és sok veszélyt rejt magában.

A bevizsgált, engedélyezett termékek ára 200 és 30 ezer forint között van, ki-ki eldöntheti, mekkora és milyen fényjátékra vágyik, illetve mit enged meg a pénztárcája.

Akik garantáltan nem veszik jó néven az ilyen bulikat, azok a házi kedvencek. Kutyák és macskák sokasága rémül halálra szilveszterkor a pirotechnikai eszközök hang- és fényhatásai miatt, a sokk hatására elmenekülnek hazulról, s talán sosem térnek haza.

„Közeledik a szilveszter, s ami az embereknek felhőtlen szórakozás, az az állatoknak rettegés, érthetetlen égzengés. Nem tudják, hogy reggelre vége, ahogy azt sem, hogy nem kell félniük. Az egészből csak az óriási robbanásokat érzékelik, láthatatlan ellenséggel kell megküzdeniük” – írja nyíregyházi Állatbarát Alapítvány a honlapján.

Az otthon munkatársai és önkéntesei évről évre megpróbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a szilveszteri durrogtatás hatalmas stressz az állatoknak. Arra kérik a gazdikat, hogy december 31-én egyetlen éjszakára engedjék be kutyáikat a lakásba, vagy zárják be a pincébe, fészerbe, fürdőszobába – mindegy, csak biztonságban legyen. Ha lehet, délután négy óra után már ne vigyék sétálni, hangosítsák fel a tévét, tereljék el a kutyusok, macskák figyelmét a zajokról, de soha ne adjanak kedvencüknek gyógyszert vagy nyugtatót állatorvosi tanács nélkül. A bulizóktól, petárdázóktól pedig azt kérik, kerüljék el a kertes házas övezeteket és a lakótelepeket.

Mindezeket egy figyelemfelhívó sétával nyomatékosítják ma 17 órától: Paterson Katalin, a népszerű blogger kezdeményezéséhez csatlakozott a Nyíregyházi Kutya Klub Suller Gergő vezetésével, így a megyeszékhely kutyásai is csöndes sétára indulnak, és várják mindazokat az állatbarátokat, akik szívesen részt vennének az akcióban.

Mi is segítünk

– Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy sokan vagyunk olyanok, akiket nagyon zavar a petárda durrogása az olyan területeken, ahol kutyák is élnek. Elmondjuk és megmutatjuk a gazdiknak azokat a megoldásokat, amik segítségével a kedvencük kevésbé fél majd. Szeretnénk tudatosítani, hogy a csöndes többség azt szeretné, ha az ünnepen a gazdik jobban figyelnének, és talán kevesebben petárdáznának. Hangsúlyozzuk a chipezés fontosságát és figyelmet fordítunk az állatvédők áldozatos munkájára ünnep idején. A menet a Kert utca 21. szám elől indul, s a Bocskai utcán át a római katolikus nagytemplomig vonul, ahol jelképesen mécsest gyújtunk egy elszakadt lánc körül, szimbolikus emléket állítva azoknak a kutyáknak, akik az elmúlt esztendőkben világgá futottak – mondta Suller Gergő.

Hozzátette: a jelentkezők kutyái az indulási ponton szalagot kapnak a nyakukba, amivel jelzik, hogy nem értenek egyet a petárdázással, illetve amire ráírják a gazdi telefonszámát. Ez az egyszerű módszer segít abban, hogy az elmenekült kutyát minél könnyebben haza lehessen juttatni.

A kezdeményezéshez lapunk is csatlakozik: ha a szilveszteri petárdázás miatt olvasóink kedvencei megszöknek otthonról, küldjék el a fotójukat a munka_szon@inform.hu e-mail címre, és közzétesszük azokat a Szabolcs Online-on.

KM

Címkék: , ,hirdetés