Helyi közélet

2016.03.02. 19:39

Nőtt tavaly a Lego Csoport árbevétele és nyeresége

Budapest - A Lego Csoport nettó árbevétele tavaly huszonöt százalékkal nőtt 2014-ez képest, 28,6 milliárd dán koronáról (1 dán korona 41,54 forint) 35,8 milliárd koronára emelkedett - közölte a dán óriáscég közleményben szerdán az MTI-vel.

Budapest - A Lego Csoport nettó árbevétele tavaly huszonöt százalékkal nőtt 2014-ez képest, 28,6 milliárd dán koronáról (1 dán korona 41,54 forint) 35,8 milliárd koronára emelkedett - közölte a dán óriáscég közleményben szerdán az MTI-vel.

Az adatok szerint a bevétel-növekedés - a valutaárfolyam-változások hatását leszámítva - helyi valutában 19 százalék volt 2014 hasonló időszakához viszonyítva. A csoport üzleti eredménye a 2014-es 9,7 milliárd koronáról 12,2 milliárd koronára nőtt tavaly, ami 26 százalékos növekedés.

A nettó nyereség 2015-ben 9,2 milliárd korona volt, ami 31 százalékos emelkedés a tavalyi 7 milliárd koronához képest.

Az óriáscég által foglalkoztatott munkavállalók létszáma is növekedett, a 2014 év végi 14 762-ről 2015 végére 17 294-re nőtt.

Tavaly a Lego Csoport összes piacán két számjegyű növekedést ért el, míg a hagyományos játékpiac a legtöbb országban mindössze egy számjegyű fejlődést tudott felmutatni - olvasható a közleményben. A legnagyobb piacon, az Egyesült Államokban az értékesítés kétszámjegyű mértékben nőtt, csakúgy, mint a többi fontos piacán, például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Brazíliában, Kínában és Japánban.

A közlemény idézi John Goodwint, a Lego Csoport ügyvezető alelnökét és pénzügyi vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy a rövid távú növekedést hosszú távú kapacitásfejlesztéssel párosították, 2015-ben a korábbi ütemben folytatódtak a beruházások a termelési és szervezeti területeken. Megfogalmazása szerint ez a következő időszakra is igaz lesz.

Beszámolt arról, hogy a cégcsoport csaknem egymilliárd koronát szán arra, hogy fenntarthatóbb műanyagot fejlesszen ki, ami a Lego-kockák gyártásához jelenleg használt, olaj alapú anyagokat váltja majd ki. A Sustainable Materials Centre elnevezésű, kutatási létesítményeket magában foglaló, körülbelül négyezer négyzetméteres központ a csoport dániai székhelyén, Billundban épül fel. Az építkezés a tervek szerint 2017-ben kezdődik, a központot 2018-ban fogják megnyitni.

A Lego Csoport 1992 óta van jelen a magyar piacon, gyára - a Lego Manufacturing Kft. - 2008 óta működik Nyíregyházán.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában