A hely, az ár

Akt.:
A hely, az ár
© Illusztráció: getty images
Költözni mindig ráfizetés. Haszon legfeljebb annyi származik belőle, hogy az ember megszabadul pár „féltve őrzött”, amúgy értéktelen, elavult kacattól. Pláne akkor kész leégés a költözés, ha az ember fia olcsó helyről, vidékről hurcolkodik át drágábbra. Györke László jegyzete.


Mert, ugye, az ingatlanárakat nem az szabja meg alapjában véve, hogy az adott ház vagy lakás valójában mennyit ér, hanem az: hol van. Itt aztán tényleg mély szakadék van a főváros és közvetlen környéke és például megyénk, sőt, még Nyíregyháza ingatlanárai között is. A 2001-es tiszai árvíz után újjáépült Beregben például bagóért lehet stílusosan kivitelezett, összkomfortos családi házat venni. A ma többnyire két-három millióért kínált házak építési költsége annak idején 10–15 millió forint volt. Ugyanebben az időszakban, vagyis jelenleg egy tákosi vagy csarodai ház árából Budapest egyes frekventált kerületein szerencsés esetben tud a beregi ember – már ha éppen oda akar költözni – két-három négyzetmétert venni. Annyit, amennyi egy kisebb éléskamra alapterülete. De lehet, hogy arra a kamrára még költeni is kell, mert olyan ramaty állapotban van. Vannak még az országban helyek, ahol elszálltak az ingatlanárak, de az nem a mi megyénkre jellemző.

Persze, nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy az ingatlanárak hirtelen megugrása mögött mindig valamilyen állami támogatás – leánykori nevén szocpol – is állhat. Bármit is fundálnak ki az arra hivatottak, a támogatás igénybevétele általában azoknak szokott sikerülni, akiknek amúgy is van mit aprítaniuk a tejbe. Természetesen a spekulációt sem lehet kizárni, hisz az mindig jó üzlet volt, ha a tőkés valaki a csődszélit „kisegítette” egy kis gyorssegéllyel, hogy aztán krízis múltán busás haszonnal továbbadja a bagóért megszerzett ingatlant.

Györke László
hirdetés