A helyezés az elsődleges

Helebrandt Máté szerint soha nem sikerült még ennyire jól a felkészülése
Helebrandt Máté szerint soha nem sikerült még ennyire jól a felkészülése - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A gyalogló Helebrandt Máté az ötven kilométert szeretné az első nyolc között zárni az Eb-n.

Idei legfontosabb fellépésére készül Helebrandt Máté, a Nyíregyházi Sportcentrum gyaloglója. A berlini atlétikai Európa-bajnokságon kedden áll rajthoz az ötven kilométeres távon a londoni vébén hatodik nyíregyházi sportoló.

Pokrovenszki József tanítványa ebben az esztendőben szinte alig versenyzett. Az ötven kilométeres bajnokságot ki kellett hagynia, áprilisban viszont behúzta 20 kilométeren a tizedik bajnoki aranyát és azóta készül a kontinensbajnoki fellépésére.

Megfelelő állapotban

– Két-három versenyt is lemondtunk az Európa-bajnokság miatt, mondhatni, mindent egy lapra tettünk fel – kezdte a beszélgetést Helebrandt Máté.

– A felkészülés nagyon jól sikerült, ahogyan azt Józsi bá’-val megállapítottuk, ilyen jól még sohasem. Úgy érzem, hogy minden szempontból megfelelő állapotban vagyok. Ami egy kicsit bezavart, az az elmúlt napok hősége, de minden bizonnyal Berlinben is hasonló klíma fog várni bennünket.

Máté elmondta, hogy a versenyek előtt egyszerű szendvicseket, banánt szokott reggelizni, gyümölcslevet inni, mindezek szénhidrátban gazdagok. A nagy melegben fontos lesz a verseny közbeni frissítés, az energia pótlása. Ezt szolgálják majd az energiazselék, csokik és mikroelemekben gazdag frissítők.

– A pálya fura, amolyan ipszilonalakú, nem tűnik könnyűnek. Ami a taktikát illeti, sok függ majd a kedd reggeli és délelőtti időjárástól – tért rá a verseny napjára Máté. – Amennyiben ilyen kánikula lesz, akkor nagyon óvatosan kell menni harmincöt kilométerig. Egyébként az előre eltervezett taktikát verseny közben mindig módosítani kell az ellenfelek miatt. Az időeredmény másodlagos, a helyezés a legfontosabb, szeretnénk az első nyolcba kerülni. A toronymagas esélyes a riói olimpiai bajnok, szlovák Tóth Matej, aki kiváló formában van, szerintem nem lehet megverni. A másodiktól a tizedik helyig viszont bármi lehet.

Kedden startol

Szombaton átmozgatás, vasárnap rendes edzés volt Máté programja. Hétfőre már csak egy könnyű edzés marad, kedden reggel fél kilenckor pedig rajt. És remélhetőleg célba érkezés az első nyolcban…

ML
hirdetés