A hiány nagy, de kisebb a tervezetnél

Budapest – Az államháztartás hiánya decemberben – a megelőző öt hónaphoz hasonlóan – kisebb volt a tervezettnél, 340 milliárd helyett 332,8 milliárd forint – derül ki a Pénzügyminisztérium kedden késő délután közzétett gyorsjelentéséből.

A jelenlegi adatok alapján valószínűsíthető, hogy 2006-ban az éves államháztartási hiány a tervezettnél lényegesen alacsonyabb lesz, a bruttó hazai termék 10,1 százaléka helyett 9,7-9,8 százalék. Az euró átvételének feltétele egyébként az államháztartás hiányának 3 százalékra szorítása a GDP-hez viszonyítva.

A most megjelent adatsor azt mutatja, hogy 2006-ban az államháztartás pénzforgalmi hiánya (amely nem tartalmazza például a csak később kiszámolt adósságtörlesztés összegét) 2 033,8 milliárd forint, ami a GDP 8,7 százaléka – a tervezett 8,8 százalék helyett. Ehhez jön még az önkormányzatok gazdálkodási adata, ez valószínűleg változatlanul a GDP 0,7 százalékát kitevő hiány, a végső számot később összesítik a helyhatóságok jelentései alapján. Vagyis a pénzforgalmi egyenleg az EU-nak is bejelentett 9,5 százalék helyett várhatóan 9,4 százalék lesz.

Az úgynevezett eredményszemléletű, az uniós norma szerinti deficit kedvezőbb végeredményét már decemberben előrevetítette Veres János pénzügyminiszter, akkor azt mondta, hogy az a GDP 10 százaléka alá bukhat.

Lényegesen jobb lehetne a hiányadat, ha a kormány nem dönt úgy decemberben, hogy az autópálya-építésre felvett hitelek átvállalásában “előtörlesztést” hajt végre, s a 2007-ben esedékes 146 milliárd forintból 63 milliárdot már 2006-ban beszámít a költségvetés deficitjébe.
hirdetés