A hidaknál oly gyakran látható a szent szobra

A templomi szertartás egyik pillanata
A templomi szertartás egyik pillanata - © Fotó: a szerző
Nyírjákó – Nepomuki Szent János áldozópap, a gyónási titok vértanújának tiszteletére szentelték fel a nyírjákói római katolikus templomot egykoron. Reá emlékeztek a jákói római katolikus hívek azon a templombúcsún, amelyet a napokban rendeztek meg.

Árvizek idején is hívják

Hidakon, vizek mellett gyakran látható Nepomuki Szt. János szobra, de képeken is ábrázolják az ujját ajkára tévő vagy kezében keresztet tartó papként. A gyónási titok védőszentje mellett még a vízimolnárok, molnárok, hajósok, halászok, a papság védőszentjeként is nyilvántartják, de árvizek idején is őt hívják segítségül.

– Nepomuki Szt. János életpéldája számunkra is követendő útmutatás: az adott szó megtartása, a száj hamisságának távoltartása a keresztény ember erénye és jellemének meghatározója. Áldozatos, sok próbatételt átélt életét megismerve nem csoda, hogy nevéhez mennyiféle hagyomány, szokás terjedt el. Ma hitünket is ünnepeljük – mondta Katona István nyírkarászi atya, az ünnepség szónoka.

Hagyomány már, hogy a képviselő-testület tagjai is részt vesznek Sipos Miklós polgármesterrel együtt ezen a szép egyházi eseményen, amelynek része volt még a körmenetet és a szeretetvendégség is.

– Némethné Csubák Éva –








hirdetés