A hidasiak a gáton pünkösdöltek

A hidasiak a gáton pünkösdöltek
Megdőlt a Hernád rekordvízállása hétfőn Hidasnémetinél. Emiatt a háromnapos ünnep közel felét a tavaly épített gáton töltötték a helyiek.

Két évvel ezelőtt mérték Hidasnémetinél a legmagasabb vízállást. Akkor 415 centiméteren tetőzött a Hernád. Vasárnap este újabb árhullám indult meg a folyón.

Katonák a Hernádhoz
A megyei önkormányzat szóvivője,
Martini Emil lapunknak elmondta, a hétfői napon több mint száz tűzoltót
vezényeltek a veszélyeztetett töltésszakaszok megerősítésére és amennyiben
szükséges, ugyanennyi katona segíthet az árvízi védekezésben kedd reggeltől.

– Hétfőn reggel nyolckor jöttem ki ide a gát végére – mondja Tar Béla két homokzsák lerakása között – Akkor négy méteren állt a Hernád. Délben már 415 centit mutatott a mérő, azaz elérte a két évvel ezelőtti rekordot, de estig még további húszcentis emelkedést ígértek. A gát nagy része 450 centire épült, annak ki kell bírnia, de itt a vége felé egy kicsit lejt, itt meg kell erősíteni, hogy át ne csapjon rajta a folyó. Dolgozunk, amíg szükség van ránk, de készenlétben áll a váltás. Azt ígérik, holnapra elvonul az ár. Úgy legyen

Átszivárog

– Egész éjjel imádkoztam, szentelt gyertyát is gyújtottam – mondja a Hernád által fenyegetett egyik portán élő Rózsás Jánosné. – Szegény uram annak idején a kert aljára hozatott háromszáz kocsi földet, hogy kiegyenlítsük a talajt. Ha az nem lett volna, most már a ház aljánál lenne a Hernád. Féltem éjszaka, néha már úgy láttam, át is bukott a gáton a víz, de szerencsére nem így lett.

A szomszéd mutatja, a gát 2005-ös megépítésével annyit nyertek, hogy a Hernád a talajvízzel így is átszivárog, de legalább most nincs sodrása. Két hete még a virágok nyílását fényképezték, most az áradó Hernádot. Mondják, ahhoz már hozzászoktak az évtizedek alatt, hogy háromévente egyszer árad a folyó, most már azt kell megszokniuk, hogy évente többször is.

Lezárt utak

Kitelepítések
A folyók és patakok áradás és a
nyomukban bekövetkezett belvízszint-emelkedések miatt összesen kilenc embernek
kellett hétfő délutánig ideiglenesen elhagynia az otthonát – tudtuk meg
Martini Emiltől, a megyei önkormányzat szóvivőjétől. Tiszalúcról öt-, Abaújalpárról
és Hernádcécéről két-két embernek elhagynia az otthonát. A két hernádcécei
polgárt a helyi iskolában szállásolták el, a többiek rokonokhoz, ismerősökhöz
költöztek.

Martini Emil, a megyei önkormányzat szóvivője elmondta, a hullámtéri-, illetve a nyílt ártéri területeken átvezető közutak közül várhatóan ideiglenes több szakaszt is le kell zárni a forgalom elől.

Az elzárt útszakaszok:

Novajidrány – Vizsoly
Ináncs – Hernádszentandrás-Pere
Hajmaj – Kiskinizs – Hernádkércs
Sajólád – Bőcs
Köröm – Girincs
Sajóörös – Kesznyéten

– B. G. –
hirdetés