A Himnusz születéséről emlékeztek meg a fehérgyarmati gimnáziumban

By Márton József
Akt.:
A Himnusz születéséről emlékeztek meg a fehérgyarmati gimnáziumban
A Himnusz születéséről emlékeztek meg a fehérgyarmati gimnáziumban
„Van egy dal, amit még azelőtt megtanulsz, mielőtt a tartalmát megértenéd. Amíg pici vagy, csak hallgatod, aztán egy idő után magad is megpróbálod énekelni, s egyre biztosabban dalolod a többiekkel. Mire az iskolában tanulsz róla, már ismered, szereted, hozzád tartozik. Ez a dal: a magyar Himnusz.”

Ezekkel a gondolatokkal kezdődött január 22-én délelőtt az az ünnepi műsor, melynek keretében a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium 9.k osztályos tanulói zenés-táncos előadással emlékeztek meg nemzeti imádságunk megszületéséről. Kölcsey Ferenc 1823-ban ekkor fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989 óta ünnepeljük e napon a Magyar Kultúra Napját.
A műsor elején a Himnusz keletkezésének történetét, mondanivalóját foglalták össze a fellépő diákok, majd rövid versrészleteken keresztül központi szerepet kapott a szülőföld szeretete, a magyarság gondolata és anyanyelvünk szépsége. Az előadásból nem maradhatott ki a hagyománytisztelet sem, ezért az énekkar egy népdalcsokrot adott elő, a tanulók tánccsoportja pedig egy színvonalas néptánc előadással dicsőítette örökségeinket. A műsor végén a 9. K és a 11. A osztály négy tanulója a Légy jó mindhalálig című musical betétdalának egy részletét adta elő. A színvonalas előadást Nagyné Szarka Éva tanárnő állította össze.
Az ünnepséggel egy időben Pálur László igazgató és két diák vett részt Nyíregyházán azon a díjátadáson, melyen a Váci Mihály Kulturális Központ által meghirdetett „Mit jelent számomra a Himnusz 2013-ban?” című esszéíró pályázat díjazottjait jutalmazták. Iskolánkból két tanuló nyújtott be pályamunkát. Egyikük Dezső Kinga Julianna 12. A osztályos tanuló volt, akinek munkáját Nagy-Varga Ildikó tanárnő segítette. Kinga hazafiságot és kereszténységet kiemelő esszéjével harmadik helyezést ért el. Másik díjazott diákunk Apáti Eszter 12. B osztályos tanuló volt, akit Sipos Mária tanárnő segített. Eszter Kölcseyről és Szatmárcsekéről írt esszéjével különdíjban részesült. Mindkét díjazott oklevelet és értékes könyvjutalmat kapott.
Köszönjük tanulóinknak és felkészítő tanáruknak a színvonalas műsort, mellyel az iskola tanárai és diákjai számára emlékezetessé tették ezt a jeles napot, valamint gratulálunk díjazottjainknak és segítő tanáraiknak az elért eredményeikhez.
hirdetés