„A Himnuszt énekelve megdobban a szívünk”

Kultúra napja központi ünnepség Nyíregyházán
Kultúra napja központi ünnepség Nyíregyházán - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Meg kell őriznünk és tovább kell adnunk elődeink hagyatékát.


Nemzeti imánk, a Kölcsey Ferenc tollából született Himnusz volt a főszereplője a Váci Mihály Kulturális Központban rendezett ünnepségnek január 22-én pénteken, a magyar kultúra napján. Szabó Soma vezényletével a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar előadásában hallgathatta meg a közönség A magyar nép zivataros századaiból alcímet viselő költeményt, amit Erkel Ferenc zenésített meg 1844-ben.

Ladács Fanni, a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja magával ragadó stílusban adta elő Karinthy Frigyes Ki kérdezett? című művét.

A bölcsőtől a sírig

– A Himnuszt énekelve megdobban a szívünk, büszkeség tölt el bennünket, hiszen magyarságunk kivonata rejlik ezekben a versszakokban. Ma különösen fontos, hogy védjük, óvjuk és természetes közegében szolgáljuk kultúránkat. Az a dolgunk, hogy az elődeink megteremtette értékeket megőrizzük és átadjuk a minket követő generációknak – mutatott rá dr. Ulrich Attila alpolgármester.

– Igaza volt a költőnek, amikor a Szózatban azt írta le, hogy a bölcsőtől a sírig követ minket valami. Ilyen a kultúra is az ember életében, mely a születésünktől a halálunkig jelen van a mindennapjainkban anélkül, hogy ez tudatosulna bennünk. A kisgyermek a március 15-én a szíve fölé tűzött kokárdának nem biztos, hogy ismeri a jelentését, de mire felnő, megtanulja, öregkorában pedig átadja az unokáinak, hogy mit is jelent a számára. Ebben gyökerezik a magyar kultúra. Nem csupán nyelvében él a nemzet, hanem minden olyan szokásában, ami minket egységgé kovácsol, közös örömet szerez vagy bánatot okoz.

A „Nyíregyháza Város Kultúrájáért” Katona Béla-díjat az idén Kazár Pál, a Móricz Zsigmond Színház zenei vezetője vehette át, a rendezvényt pedig a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar zárta.

További részletek a kelet.hu-n.
hirdetés