A Holokauszt áldozataira emlékeznek Kisvárdán

A külsőleg is megújuló Zsinagóga épülete
A külsőleg is megújuló Zsinagóga épülete - © Fotó: a szerző
Kisvárda – „Miért akartam elmesélni történetemet? Egyszer elmondtam valakinek, hogy én átéltem a holokausztot. És megmutattam neki a karomra tetovált számot, ’mire ő azt felelte: bárki írhat számot a kezére..’ – Rachel Neubirt, Kisvárdáról deportált túlélő.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség már évek óta hagyományosan megemlékezik a Holokauszt évfordulójáról. Az idei évben május 30–án, hétfőn a Mártírok útján lévő Érintés /Szabó Tamás Munkácsy–díjas szobrászművész alkotását 1988. június 9–én, az akkori Felszabadulás lakótelepen, ma Tompos úti lakótelep/ szobornál délután hat órakor lesz a holokauszt áldozataira való emlékezés.

Kiállítás

Másnap /május 31–én, kedden/ kisvárdai Rétközi Múzeum, Kisvárda Város Önkormányzata és a Kisvárdai Települési Értéktár Bizottság rendezésében a Rétközi Múzeumban /volt Zsinagóga/ délután három órakor, Kisvárda polgármesterének Leleszi Tibornak a köszöntőjét követően nyitja meg Néző István a Kisvárdai Települési Értéktár Bizottság elnöke a „Kisvárdai zsidóságról” című kiállítást.

A megnyitón közreműködik, a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola és a Bessenyei György Gimnázium.
A kiállítás július 30– látogatható.

– Vincze Péter –
hirdetés