A holokauszt áldozataira emlékeztek vasárnap

Akt.:
Nyíregyháza – Emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy a holokauszt soha többé ne ismétlődhessen meg.


Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította – idézte fel a döntést köszöntő beszédében dr. Ulrich Attila, megjegyezve: ebben a legelhíresültebb haláltáborban vesztette életét a legtöbb honfitársunk.

– A római szólás szerint: ember embernek a farkasa. És az emberiség nem tanul soha, mindig voltak olyan korszakok, amikor vallásra, fajra, bőrszínre, nemre hivatkozva törzseket, embereket mészároltak le, falvakat, városokat irtottak ki – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: a mi kötelességünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, hogy a holokauszt soha többé ne ismétlődhessen meg.

Gyertyagyújtás és monodráma

– A gyermekeink olyan világban nőnek fel, amikor számukra ez már a távoli múltba vész, s bár az emberi emlékezet rövid, az a dolgunk és kötelességünk, hogy otthon és az iskolában arra neveljük őket, tisztességes, jó emberekké váljanak, tiszteljék mindazokat, akik tiszteletre méltók – mondta dr. Ulrich Attila.

Visszaemlékezett arra is, hogy tavaly nyár óta a volt nyíregyházi gettó területe, ahol a holokauszt-emlékmű áll, a Kossuth utcai toronyház mögötti tér Bernstein Béla neves tudós, mártír, történész főrabbi nevét viseli.

A Magyar–Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából vasárnap rendhagyó emlékműsort rendezett Nyíregyházán. Az emlékima keretében hat gyertyát gyújtottak meg a 6 millió zsidó, cigány, embermentő és más mártírhalált halt áldozat, köztük a 600 ezer Magyarországról eldeportált emlékére, majd a Kazán István Kamaraszínház előadásában az idén 90 esztendős Sárdi Mária Kislány a pokolban, életrajzi naplójából készült holokauszt monodrámát tekinthették meg az érdeklődők a MŰvész Stúdióban Gunyecz Anna főszereplésével.

KM
hirdetés