A horda és a puskapor

A horda és a puskapor
© Forrás: Getty Images
A szolgálati forgatókönyv jegyében minden hétfőn világgá kürtöli az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata, hogy az előző hétvégén pontosan hány határsértőt fogtak el a rendőrök. Átlagban hetente garantált az ezres létszám, ami egy hete duplázódott, ezúttal viszont csúcsot döntött a mutató. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Összesen 2858-an akadtak fenn a közbiztonsági szűrőn péntektől vasárnapig. Sokkoló adatok ezek, melyek végeláthatatlanul növekednek. A menekültáradat brutális tempóban hömpölyög – ki tudja, hol áll meg!?

Rettegnek azok a Földközi-tenger partiak, ahol kikötnek a mindenre elszánt afrikaiak. Félnek azok a kamionosok, akiket zaklatnak a vadidegen hordák. Dermedten néznek azok a balkániak, akik átélik a sajátságos XXI. századi népvándorlást. Szörnyülködnek mindazok, akik tisztes távolból (akár a tévénézők süppedős foteljéből) látják, hogy milyen méreteket ölt ez a taszító emberinvázió. Teszik mindezt a jobb élet, a végső elkeseredés, a szép, új világ reményében, ahol még a kerítés is kolbászból van.

Ijesztő az a látvány, ahogy csörtetnek tömegesen a zöldhatáron – lesz, ami lesz alapon. Puskaporos hordón ülünk, a harci helyzetben már csak azt kell kideríteni, hogy a kanóc kinek a kezében van. A robbanásveszélyes övezetben lőttek a biztonságérzetnek.

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés