A hőség a gépnek is árt

A hőség a gépnek is árt
A modern kerti gépek többségében szakaszos üzemeltetésű motor található, ami annyit jelent, hogy nem szabad velük huzamosabb ideig megállás nélkül dolgozni. Körülbelül 30-45, nagy melegben 20-30 perces munka után állítsuk le a motort és egy árnyékos helyen tartsunk 15 perc szünetet! Korábbi cikkünk [.pdf – 49KB]

Nagyon meleg és poros időben ne dolgozzunk kerti gépekkel, ugyanis az ilyenkor végzett munka nem csak a gépnek ártalmas, hanem nekünk is, mivel a por bekerülhet a tüdőnkbe különféle betegségeket okozva!

A fokozott porképződés a levegőszűrőt is hamarabb eltömíti és a nagy hőség miatt kevésbé hatékony a hűtési rendszer is, így a gépben hosszú távú komoly károkat okozhat az ilyenkor végzett munka. Ha mindenképpen el kell végeznünk a munkát, akkor tegyük azt korán reggel vagy este, amikor a hőmérséklet már elfogadható szintre csökken!

A pipával ne!

Ma már a legtöbb motor korszerű, elektronikus gyújtóberendezéssel van ellátva. Ezek megbízhatóak, néhány szabályt azonban be kell tartanunk a leállításnál és a tisztításnál is:

– Ha le akarjuk állítani a motort, azt előbb állítsuk alapjáratra, majd utána kapcsoljuk le a stop-kapcsolót;
– A motort sohase állítsuk le a gyertyapipa levételével! Erre a megoldásra akkor szoktak rákényszerülni, amikor a stop-kapcsoló meghibásodása miatt normális módon nem tudják a motort leállítani.

– Meleg, vagy járó motort soha se tisztítsunk vízsugárral! A hirtelen hőkülönbség miatt megrepedhet a motor öntvényháza, de a gyújtásegység is kényes a hirtelen lehűlésre és könnyen beázhat – mondta el Tóth József kisgépszerelő.

– Kiss Béla –
hirdetés