A hőség kockázataira figyelmeztet az ÁNTSZ

Várhatóan megszaporodnak a rosszullétek a hőség miatt, főleg az idősebbek körében.

Erre figyelmeztet az ÁNTSZ, amely csütörtöki közleményben figyelmeztette erre a háziorvosokat, a szakorvosi rendelőket, a kórházakat és a mentőszolgálatot.

 Jelenleg másodfokú készültség van érvényben, és az ÁNTSZ szóvivője szerint jövő keddig nem is emelkedik a legmagasabb fokozatra.

A hőség elsősorban az idősek körében szív és érrendszeri panaszokat okozhat, és növeli a halálozás veszélyét is.

 A Tisztiorvosi Szolgálat azt ajánlja, hogy kánikula idején mindenki több folyadékot igyon a szokásosnál, akár a szokott menniység többszörösét is.

Délelőtt 11 és délután 3-4 óra között nagy a napszúrás veszélye, ezért ilyenkor kerülni kell a napozást.

Ami a munkavédelmi előírásokat illeti, mind a szabadtéri, mind a zárt munkahelyeken gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról, ami 14-16 fokos ivóvizet, vagy alkoholmentes italt jelent.

 Óránként pihenőidőt is biztosítani kell a dolgozóknak. Ahol lehetőség van rá, az önkormányzatok ideiglenes ivókutakat is nyithatnak – áll az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének közleményében.

A másodfokú készültséget szerdán rendelték el, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok fölé emelkedett, illetve vasárnap óta három egymást követő napon meghaladta a 25 fokot.

Ha ez 27 fokra emelkedik, a legmagasabb azaz harmadfokú készültség lép életbe. Ez azonban a meteorológusok előrejelzése szerint jövő keddig nem valószínű – mondta Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés