A hőség nem lehet mentség

By M. Magyar László
Mihucz Sándorné: A hőség nem lehet mentség
Mihucz Sándorné: A hőség nem lehet mentség - © Mihucz Sándorné: A hőség nem lehet mentség
Máriapócs – A kerti munka nem várhat még akkor sem, ha nagyon meleg van.

Rendületlen kitartással kapálta a napokban a kora nyári melegben a burgonyát Máriapócson egy kis kertben Mihucz Sándorné. Mikor a kapálásról kérdeztem, kijavított:
– Most nem kapálom a krumplit, hanem éppen feltöltöm – magyarázta. – Tegnap a férjem ugyanis lepermetezte és megműtrágyázta, s most azért töltöm fel, hogy a műtrágya jó helyre kerüljön. Mivel mindig van mit csinálni otthon a ház körül, ide akkor jövök, amikor időm van rá, függetlenül attól, hogy milyen meleg van, menyire süt a nap.

Napszámosként dolgoznak

– Egyébként ez a kánikulai időjárás a számomra nem lehet hátráltató tényező, hiszen hét közben egy mezőgazdasági vállalkozónál vagyok napszámos a férjemmel együtt, dohánnyal foglalkozunk, s nem lehet hivatkozni arra, hogy a nagy meleg miatt nem dolgozunk. Már a palántákat is mi ültettük el a határban, azóta pedig folyamatosan gondozzuk a szépen fejlődő növényeket.

– Ezt a kis kertet egyébként egy idős rokontól kaptuk kölcsön, mert ő már nem bírja megművelni. A krumpli mellett van itt többek között hagyma, paszuly, kukorica. Régebben otthon malacokat is tartottunk, de jelenleg nincsen. A férjemmel tervezzük, hogy a napszámos fizetésből talán majd veszünk egy sertést – folytatta az édesanya, aki azt is elárulta, hogy három gyermeket nevelnek.

– A legidősebb gyermekünk az idén érettségizik a nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban, a középső gyermekünk Nyíregyházára az Abigélbe jár, a legkisebbik pedig a helyi kéttannyelvű iskola diákja – mondta büszkén Mihucz Sándorné.

– M. Magyar László –
hirdetés