A hősi halált halt költőre emlékeznek a kultúra napján

Nyíregyháza – Gérecz Attila költőnek, az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottjának állít emléket a Móricz Zsigmond Színház művészeinek január 22-ei, a Magyar Kultúra Napja alkalmából készített műsora. Az előadás rendezője Vaszkó Bence, aki az édesapja révén talált rá a méltatlanul elfeledett költőre.


– A munkássága olyan nagy hatással volt rám, hogy szerettem volna verses estet összeállítani a műveiből, ám a műsor dalokkal és tánccal is kibővült, így összeállt az egyórás produkció – mesélte lapunknak Bence. – Két éve a fejemben van ez az ötlet, a végső lökést pedig a Vidor fesztivál egyik irodalmi délutánja adta meg: úgy gondolom, szükség van az ilyen típusú esztétikai desszertekre.

Sorozatot szeretnénk készíteni, ahol Olajos Gábor a zenéért, Gerliczki András pedig az irodalomtörténeti hitelességért felel. Gérecz Attilával, bár csak 27 év adatott neki, annyi minden történt, mint másokkal száz év alatt sem.Versenyszerűen sportolt, az öttusa-válogatott kerettagja volt, de összeesküvés vádjával 1950-ben 15 év fegyházra ítélték. A váci börtönbe került, ahol verseket írt, Rilkét, Heinét fordított, és a szintén elítélt, ott lévő irodalmárokkal – Kárpáti Kamil, Béri Géza, Tollas Tibor – wc-papírra írt verseiket olvasták fel egymásnak. A nagy dunai árvíz idején, 1954. július 18-án a jéghideg, áradó Dunát átúszva Budapestre szökött. De valaki elárulta és három nap múlva újra bebörtönözték. 1956. október 30-án szabadult, de nem disszidált, november 4-étől pedig részt vett az utcai harcokban és halálos lövés érte. Versei lendületesek, személyesek, megmutatják, hogy bizonyos esetekben extrém körülmények kellenek ahhoz, hogy kihozzák valakiből a zsenit. A fennmaradt 44 alkotás komplex életművet alkot és úgy gondoltam, kár lenne nem a közönség elé tárni őket – ezért született meg az est, amelyet január 22-én 15 órától láthatnak az érdeklődők a MŰvész Stúdióban – mondta lapunknak Vaszkó Bence.

Szereplők: Bende Kinga, Pregitzer Fruzsina, Rák Zoltán, Vaszkó Bence
Zenészek: Barna Zoltán, Holik Zsolt, Olajos Gábor, Sirkó Eszter
Koreográfus: Vámosi Máté
Rendező: Vaszkó Bence
hirdetés