A hősökre emlékeztek Tiszadadán

Az ünnepi esemény egyik pillanata
Az ünnepi esemény egyik pillanata - © Fotó: magánarchívum
Tiszadada – Zászlóaljparancsnokot is adott a Tisza-parti község 1848-ban a hazának.

A déli harangszóval kezdődött az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett megemlékezés a minap Tiszadadán.

A Vasvári Pál emlékoszlopnál Kovács Géza önkormányzati képviselő méltatta a 169 évvel ezelőtti küzdelmet. Kiemelte, hogy a helytörténeti kutatások szerint Dada községből is számos férfi vett részt a szabadságharcban.

Ki hivatásánál, ki hazafias érzelmeinél fogva, de mindnyájan a szabadság, a függetlenség vágya iránti kötelességből. Főhajtással emlékeztek meg az eseményen a tiszadadai születésű Patay István ezredesről, a 48. zászlóalj parancsnokáról, Beke István, Igaz György és Igaz Sámuel honvéd főhadnagyokról és az 1828-ban született Lakatos János honvéd hadnagyról is, kinek szülői háza közelében történt a megemlékezés.

Ezt követően helyezték el az emlékezés koszorúját az ismert és ismeretlen ’48-as hősök tiszteletére. A koszorúzást követően a művelődési házban dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, amit a helyi általános iskolás tanulók látványos ünnepi műsora követett.

– KM –
hirdetés