A hospice ellátás komplex fejlesztése

Akt.:
A hozzátartozók lelki támogatása is a hospice ellátás része
A hozzátartozók lelki támogatása is a hospice ellátás része - © Illusztráció
Nyíregyháza – Hazánkban 33 ezer olyan beteg van, aki igényelné a hospice ellátást, viszont csak 8 ezren kapják meg.

Első alkalommal szervezett konferenciát a hospice ellátásról a Magyar Egészségügy Szakdolgozói Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Alapellátási Szervezete. A hospice ellátás célja a végstádiumú daganatos betegek esetében nem a gyógyulás, hanem beteg életminőségének javítása, a fájdalomcsillapítás, az élet méltó befejezése és a családok lelki támogatása.

A megyeszékhelyen korábban a Szociális Gondozási Központ, április elsejétől pedig az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság végzi a hospice gondozást. Csikós Péter, az igazgatóság vezetője a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán pénteken megrendezett I. Hospice Konferencián arról is beszélt: a céljuk kialakítani a komplex ellátást és kiépíteni az önkéntes hálózatot, amely mindenki számára elérhetővé teszi a szolgáltatást, hogy azok is megkaphassák az ellátást, akik nem jogosultak az OEP finanszírozásra. Kiderült: hazánkban 33 ezer olyan beteg van, aki igényelné a hospice ellátást, viszont csak 8 ezren kapják meg.

– A hospice ellátás nem minden esetben jelent egészségügyi szolgáltatást, a vég­stádiumban lévő betegeknek sokszor a kezüket kell fogni, vagy a mindennapi tevékenységükben kell nekik segíteni – hangsúlyozta a igazgató.

– Nyíregyházán a törvény szerint nem, azonban erkölcsileg kötelező feladatként felvállaltuk fel a hospice ellátást. Erről már Jászai Menyhért, a megyeszékhely alpolgármestere beszélt.

KM
hirdetés