A húszforintoson mintázták meg

Hegedüs Csaba
Hegedüs Csaba
Kevesen tudják, hogy az egykori papír húszforintos hátoldalán a Nyíregyházáról indult Hegedüs István válogatott, magyar bajnok öttusázó hibátlan férfialakját mintázták meg.

A sportember az 1956-os forradalom talán első nyíregyházi halottja volt Budapesten. Halálának körülményeiről az unokatestvérét, Hegedüs Csabát, a Magyar Közút Kht. Területi Igazgatóságának vezetőjét kérdeztük.

Tanítványaihoz sietett

Hegedűs István 1924-1956.

Sírfelirata:

„Testnevelő tanár, öttusa bajnok. Aki vaskézzel és fáradhatatlan szorgalommal
nevelte az ifjuságot. Munkája közben mártirhalált halt. Emlékét kegyelettel
őrzi a sportoló ifjuság.”

Sírverse:

„Ki mindenem voltál, életem reménye,
Imádkozom érted a jó Istent kérve,
Örökké gyászollak, örökké siratlak,
Veled temettük el a boldogságunkat.”

– Pista első unokatestvérem, igazi bújtosi gyerek volt. A negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején válogatott és magyar öttusázó bajnok. A forradalom idején már edzősködött, s a Testnevelési Főiskolán tanított. Október 24-én kora reggel is a főiskolára sietett Gerendás György olimpiai bajnok vízilabdázó édesapjával együtt, hogy a nehéz időkben a tanítványait óvhassa.

– A Szófia utcán haladtak, amely a Nagykörútba torkollott. Már-már a főiskolához értek, amikor a közeli könyvesbolt előtt a forradalmárok könyveket égettek. Hirtelen egy autó közeledett, amelyről az ávósok golyózáport zúdítottak a tömegre. Pista fejlövést kapott, azonnal meghalt. Sebtében a közeli udvarban temették el, majd csak tavasszal hantolták ki, s tették a Farkasréti temetőben végső nyughelyére, a 17/3-as parcellába. Harminckétévesen érte a halál. Sokáig szőtte át halálát különböző mendemonda, akkoriban nemigen lehetett erről beszélni. Ma már tudjuk, ez a hiteles történet.

Mellszobrot állítottak

Három évvel ezelőtt az immár Testnevelési Egyetem szoborparkjában Pista is kapott egy mellszobrot, amelynek ünnepélyes avatásán én képviselhettem a családunk mellett Nyíregyháza városát is.

– Lefler György –
hirdetés