Helyi közélet

2016.06.25. 12:43

Hőségriadó, s nyári firka

<em>Tombol a nyár, buli az élet, s ilyenkor az ember hajlamos szinte teljesen megfeledkezni arról, hogy szürke hétköznapok is vannak a világon. Már a pedagógusok sem sztrájkolnak, magasba szökött a futball-láz, gurul a labda, gömbölyűek az idomok a szurkolói női mezek alatt, s literszámra fogy a sör.</em> <strong>Matyasovszki József írása.</strong>

Tombol a nyár, buli az élet, s ilyenkor az ember hajlamos szinte teljesen megfeledkezni arról, hogy szürke hétköznapok is vannak a világon. Már a pedagógusok sem sztrájkolnak, magasba szökött a futball-láz, gurul a labda, gömbölyűek az idomok a szurkolói női mezek alatt, s literszámra fogy a sör. Matyasovszki József írása.

Csak a keleti határszélen koccintanak olcsó fröccsel almaborból, amihez tojásnyi jégkocka dukál, ha az égiek is úgy akarják. Mindeközben tőlük nyugatabbra nem csak a hangulat emelkedik a tetőfokára, de a hőmérő higanyszála is. Időnként akkora a hőség, hogy grillezni lehetne némelyek magas homlokán. Brexit és 40 fok árnyékban – senki se állíthatja, hogy ilyen egy uborkaszezon.

No, de végre itt vannak a forró éjszakák, amikor klíma nélkül legszívesebben a pincében rendeznél be hálószobát. Kivéve persze, ha már az alvásra is sajnálod az időt, mivel úgysincs messze a nyári napforduló, s egy-két napig még nyúlfarknyi az éjszaka. Magyarország tehetősebbjei lassan hazatelepülnek Marseilles-ből, Lyonból, vagy éppen búcsút intenek az -ország krémjének, akiknek még a nyolcaddöntőkre is telik.

Kezdődik a nyári főidény, s aki teheti, a tengerpartra, víz mellé menekül a perzselő nappalok elől. Aki meg nem teheti, hát úgy járt, és óbégat: nem lesz jó vége ennek. De nem ám, mert nincs csöndes átmenet ma már sehol az ég alatt, és hőségriadó után jön csak az igazi csattanó. Az isten nyilazós – nem bottal, hanem jéggel verő – haragja! Ám addig is jobb, ha UV-szűrt vigyázó szemünket az égre vetve öblögetjük a gégét, és kerüljük a kiszáradást. Azt se feledve, hogy nem csak a „kenyér” lehet folyékony…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában