A jégen át támadt a csuka a nádvágó munkásra

Akt.:
Lékhorgászat az egyik csatornán
Lékhorgászat az egyik csatornán
Rakamaz – Eljött az igazi tél ideje, a fagy és a hó átvette az uralmat a természet felett. Természetesen az igazi horgászokat ez nem riasztja vissza, sőt vannak, akik éppen a nagy hideget várják, hogy lékből horgászhassanak.

– A jégen tartózkodásnak megvannak a szabályai, azokat a horgászoknak is be kell tartaniuk. Ugyanakkor fontos, hogy a befagyott vizet jól ismerjék mindazok, akik rálépnek a jegére, hiszen lehetnek olyan burványok, amelyek elnyelik a jég alját, könnyen roppanhat az ember súlya alatt. A legbiztonságosabb az a jég, ami már 12–15 centiméter vastagságú – mondta el érdeklődésünkre Borbély Mihály, a rakamazi Cormoran Sporthorgász és Természetvédelmi Egyesület elnöke.

– Vannak, akik 1×1 méteres nagyságú lyukat vágnak a jégbe baltával, és van, aki jégfúróval olyan átmérőjű kört alakít ki, hogy a hal kiférjen. A tapasztalatok szerint a balta azért nem ajánlott, mert elriadnak a halak. Egyszer a befagyott Aranyosi-árkon vágtuk a nádat, látni lehetett a teljesen átlátszó jég alatt a szerszámok zajától megriadt halak két méter széles és több méter hosszú seregét. Télen a pontyok sem vermelnek el teljesen, csupán jóval kevesebbet mozognak. Volt már rá ugyanis példa, hogy télen lékből fogtak kukoricával pontyot.

– Az átlátszó jéghez kötődik egy másik történet is – folytatta Borbély Mihály. – A nádvágáskor az egyik munkás a kesztyűs kezével seperte el a havat a jégről, és egyszer csak azt látta, a jég alatt hatalmasra nyitott szájjal támad a mozgó ujjaira egy csuka. El lehet képzelni, hirtelen mennyire megijedt…

KM-MML

Címkék: , , , ,hirdetés