A jégkocka jól bírta

A jégkocka jól bírta
A víz világnapján, március 22-én egy másfél tonnás jégkockát burkoltak be természetvédők 40 centiméter vastag épületszigetelő anyaggal a debreceni Malompark bevásárlóközpont előtti téren.

A kísérletnek – amely Debrecenen kívül Budapesten és Szegeden is zajlott – a lényege az volt, hogy a hőszigetelt jégtömböknek mekkora hányada marad meg szilárd halmazállapotban. A debreceni eseményt szervező egyesületek a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör, a Csemete Természet- és Környezetvédő Egyesület, valamint Reflex Környezetvédő Egyesület voltak. Kedden, azaz június 6-án, a környezetvédelmi világnapon derült ki: a debreceni jégkockának körülbelül a 70 százaléka maradt meg.

A kísérlet tehát sikeres volt, hiszen ez azt jelenti, hogy jelentősen csökkenthetjük a háztartások üvegházgáz-kibocsátását a megfelelő hőszigeteléssel. Az érdeklődők korábban egy nyereményjáték keretében megtippelhették, hogy a jég mekkora hányada „éli túl” az akciót, és marad meg a kicsomagolás időpontjára. A három városból összesen 817 tipp érkezett. A helyesen tippelők között a Magyar Természetvédők Szövetsége ajándékokat sorsolt ki. A fődíj minden helyszínen egy kerékpár volt.
hirdetés