A jégről mentést gyakorolták Nyíregyházán

A jégről mentést gyakorolták Nyíregyházán
© Fotó: katasztrófavédelem
Nyíregyháza – Jégről mentési gyakorlatot tartottak a nyíregyházi hivatásos tűzoltók és a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai hétfőn délelőtt Nyíregyházán, a Bujtosi tavon.

A gyakorlatot megelőzően elméleti oktatás keretén belül elevenítették fel a jégről mentés és a jégen tartózkodás szabályait a gyakorlatozók az alábbiak szerint. Kellő biztonságot a hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég ad a befagyott vízfelületen a tartózkodásra. A jég több napon keresztül tartó -10, -15 Celsius-fokos hidegben ér el megfelelő vastagságot. A korcsolyázásra szánt területet minden esetben a tó üzemeltetője jelöli ki. Amennyiben nem jelöl ki sportolásra alkalmas területet, úgy tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni. Amennyiben elég vastagra hízott a jég, és kijelölt rész áll a korcsolyázók rendelkezésére, abban az esetben is körültekintőnek kell lenni, és csak a szabályok betartásával menjünk a jégre. Csak a kijelölt helyet használjuk, lehetőleg testhez simuló, kis nedvszívó, réteges öltözékben, lehetőség szerint ne egyedül tartózkodjunk ott, így könnyebb egymásra figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es segélyhívó számon. A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles az érintett területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet egy méter magasságban, legalább tíz centiméter széles, piros-fehér csíkoz ású korláttal kell ellátni. Ha gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön – lehetőleg hason – a jégre, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Amennyiben a jég beszakad, kerülni kell a felesleges mozdulatokat – ezek fokozzák a kihűlés veszélyét -, így tovább megőrizhető a ruházatunkban lévő szigetelő légréteg. Igyekezzünk az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat, közben segítséget kérni. Ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert az tetézheti a bajt. Amellett, hogy a saját életünket is kockáztatjuk, további pontokon is beszakadhat a jég. Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbe esett embernek. A katasztrófavédelem tűzoltó egységei és a mentőszervezetei búvárruhában, mentőkötelek és dugólétrák, valamint gumicsónakok, egyéb speciális felfújható eszközök, hordágyak segítségével érkeznek a bajba jutottak mentésére. Az elméleti oktatást követően a gyakorlaté volt a főszerep. Tekintettel arra, hogy az enyhe időjárásnak következtében olvad, az olvadó jég és a beszakadás veszélyének lehetséges módozatait vettek sorra a gyakorlatozók, majd ezután a búvárok és a tűzoltók a „mentendő személyeket” gumicsónak, gumitömlő, dugólétra segítségével kihozták a vízből.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés