A Jobbik szociális bankszámlát vezetne be

Budapest, 2012. április 14., szombat (MTI) – A Jobbik a leghatározottabban visszautasítja a tranzakciós adó néven közismertté vált tervezetet – írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Z. Kárpát Dániel. A Jobbik ehelyett azt javasolja, hogy a kisnyugdíjasoknak és a kiskeresetűeknek tegyenek elérhetővé egy úgynevezett szociális bankszámlát

A képviselő úgy fogalmaz, hogy a legújabb “Fidesz-adónak”, az úgynevezett tranzakciós díjnak semmi köze a nemzetközi Tobin-adóhoz, melyet a spekulációs pénzmozgások visszaszorítására találtak ki. Véleménye szerint az új teher ugyanis nem a spekulánsok tevékenységét nehezíti, hanem egy újabb adófajta a lakosság pénztárcájának terhére.
Kitér arra is, hogy habár a pontos számok még nem ismeretesek, az új adófajta mértéke 1 ezrelék körül mozoghat majd, s ez “súlyos milliárdokat jelenthet összességében, melyet a polgárok zsebéből húznak ki, hiszen a kormányzat nem figyel arra, hogy a pénzintézetek milyen terheket hárítanak át ügyfeleikre”. Hozzáteszi, hogy ez esetben “dupla sarcról” lehet beszélni, hiszen az jelentkezik majd terhelés és jóváírás esetén is. Annak megakadályozásához, hogy a bankok ezeket az adófajtákat áthárítsák a lakosságra, a Jobbik monitoring-rendszer felállítását szorgalmazza, amely nemcsak vizsgálná, milyen összegeket hárítanak át a pénzintézetek, hanem szükség esetén azokat szankcionálná is – írja Z. Kárpát Dániel a közleményben. A politikus a Jobbik legfőbb javaslatának nevezi, hogy kimondottan a kisnyugdíjasoknak és a kiskeresetűeknek tegyenek elérhetővé egy úgynevezett szociális bankszámlát: a nehéz sorban élő emberek számláit mentesítenék mindenféle tranzakciós költségtől, számladíjtól, így szinte ingyen bankszámlát tarthatnának fenn. Hozzáteszi, hogy a későbbiekben pedig olyan gazdasági csomag bevezetését tartanák szükségesnek, amelynek keretein belül a szociális bankszámlához hasonló, kedvező bankszámlavezetési lehetőséget terjesztenének ki a kis- és középvállalkozókra is, akiket ily módon szintén mentesítenének az indokolatlan banki terhektől. A Jobbik keresi a megoldást arra is, hogyan lehetne létrehozni egy magyar bankot vagy egy úgynevezett “vidék bankját” – zárja közleményét az ellenzéki képviselő.

-MTI-
hirdetés