A jövő évi bértárgyalások szeptemberi megkezdését javasolják a szakszervezetek

Budapest – A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt javasolja a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) tagjainak, hogy már szeptember elején kezdődjenek meg a 2017-es évre vonatkozó bértárgyalások.

Az érdekképviselet közölte: szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette az év első öt hónapjának adatait a magyar keresetekről, ennek alapján a MASZSZ igazoltnak látja az idei évre vonatkozó szükséges béremelkedési prognózisát, illetve béremelési javaslatát.

A MASZSZ közleményében hangsúlyozta, szükségesnek tartja az országos bérmegállapodást, amely iránymutató a gazdasági élet minden szereplője számára.

A szövetség kifejtette: független elemzők szerint az év egészében 6-7 százalék körül várható a bruttó bér növekedési üteme. A MASZSZ meggyőződése, hogy a kormány, a munkáltatói és a munkavállalói oldal közösen hatékonyabban, eredményesebben tudja megoldani a munkaerőpiac gondjait. Az érdekképviselet olyan bérrendszert, és ezt támogató adó- és foglalkoztatáspolitikát tart szükségesnek, amely mindhárom oldal szempontjainak megfelel – jelezték.

A hazai bérviszonyokkal szorosan összefügg a fiatalok kivándorlása, őket elsősorban megélhetési szempontok vezetik. Amíg ezt a kérdést nem rendezik, nem lehet tömeges visszatérésükre, illetve a folyamat visszafordulására számítani, a megoldás nem várhat tovább – hangsúlyozta közleményében a MASZSZ.

– MTI –
hirdetés