A jövőnkért is kutatnak a Nyíregyházi Egyetemen

A cél, hogy a hazai szakemberek is részt vegyenek nemzetközi kutatásokban
A cél, hogy a hazai szakemberek is részt vegyenek nemzetközi kutatásokban - © Illusztráció: a szerző
Nyíregyháza – Egy új fejlesztési programot indított el a felsőoktatási intézmény.

A Nyíregyházi Egyetemnek, illetve jogelőd intézményeinek kutatóműhelyei már korábban is számos nemzetközi és hazai fejlesztési és innovációs program megvalósításában vettek részt – önállóan vagy együttműködve más egyetemek és kutatóintézetek, valamint gazdálkodó szervezetek kutatóműhelyeivel.

Több szakemberrel

– Jelenleg is több, az intézmény jövőjét megalapozó pályázati projekt megvalósításán dolgozunk. A Debreceni Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem konzorciuma a „Komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatása, szolgáltatási hálózatának kidolgozása a Kárpát-medencében” című projekt megvalósításába kezdett. Intézményünkből elsősorban a Műszaki és Agrártudományi Intézet szakemberei vesznek részt az együttműködésben, de bevontuk a matematikai és informatikai intézetünk munkatársait is – fogalmazott a szerdai projektnyitó konferencián Szabó Béla, a Nyíregyházi Egyetem Agrártudományi és Környezetgazdálkodási Tanszékének főiskolai docense. Az egyetem tangazdaságának vezetője lapunknak beszélt a regionális projekt hosszabb távú terveiről is.

– Az a cél, hogy a hazai szakemberek is részt tudjanak venni a különböző nemzetközi kutatásokban, előtérbe helyezve a multifunkcionális mezőgazdasági fejlesztések kérdéseinek vizsgálatát. A konzorcium a projekt 36 hónapos futamideje alatt a Kárpát-medencére vonatkozó komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatását, szolgáltatási hálózatának kidolgozását szeretné megvalósítani, elvégezni. A Nyíregyházi Egyetemen a projekt részeként megalakította a Fenntartható Tápanyag-Gazdálkodási Tudományos Műhelyt.

A hároméves kutatómunkát részletesen megterveztük, a tápanyag-visszapótlási kísérleti parcellákban az őszi vetésű növényi kultúrákat már el is vetettük – mondta lapunknak Szabó Béla. A szakember hozzátette: az együttműködés perspektívát jelent az egész egyetem, a kutatóműhely munkatársainak, de a hallgatók számára is, mivel ők aktív részesei a gyakorlati megvalósításának.

A hallgatók a kutatás során szerzett tapasztalataikat, eredményeiket tudományos diákköri esszékben és szakdolgozatokban foglalhatják össze.

KM-TG


Elkezdődött a projekt

A program nyíregyházi szekciójának nyitórendezvényét szerdán tartották a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetében. A projektnyitó konferencián a Debreceni Egyetemről prof. dr. Jávor András, a program szakmai vezetője részletesen ismertette a célkitűzéseket, majd hat szakmai előadás is elhangzott a Nyíregyházi Egyetem kutatóműhelyeinek azon munkatársaitól, akiket bevontak a konzorciumi projektbe.
hirdetés