A K-vitamin jótékony hatásai

Jó választás lehet a brokkoli is
Jó választás lehet a brokkoli is - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, ám nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. K1-vitamint elsősorban zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, valamint a májban. A szervezet számára szükséges K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában a táplálékkal készen visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik a jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével, ez a K2-vitamin. Ebből következik, hogy vegyes táplálkozás és egészséges bélflóra esetén a szervezet ellátottsága kielégítő – olvasható a Webbeteg.hu egészségügyi portálon.

HBN








hirdetés