Nagyvilág

2010.12.02. 20:48

Egy dollárt fizet birtokháborításért a Google "Street View"

<p>Egy amerikai szövetségi bíróságon megegyezett egymással a Google és egy pennsylvaniai házaspár, hogy az internetes cég egy dollárt fizet kártérítésként, amiért a "Street View" program keretében birtokháborítást követtek el a házaspárt Franklin parki otthonánál. Aaron and Christine Boring 2008-ban perelte be a Google-t.</p>

A Street View szolgáltatás, amelynek segítségével a felhasználók a járókelők szemszögéből láthatják a városok képét, egyik kocsiját küldte a házaspár otthonához, hogy felvételeket készítsenek. A házaspár azt állította, hogy semmibe vették a "Magánterület-tilos az átjárás!- táblát a cég emberei.

Aaron and Christine Boring kártérítést követelt, és a birtokháborítás tényének elismerését akarta. Végül a Google elismerte a vétket, és a csütörtöki megállapodásnak megfelelően belegyezett, hogy egy dolláros névleges kártérítést fizet. A házaspár elégedett volt az egy dollárral, mert mint mondták, a győzelmük volt a fontos, nem az összeg.

Több százezren tiltakoztak

"Ha a Google már az ügy kezdetén küldött volna egy bocsánatkérő levelet, akkor minden el lett volna intézve, de e helyett azt bizonygatták, hogy joguk volt belépni a területünkre. Mi annak örülünk, hogy feladták" - közölte a házaspár. A 20 országban elérhető Street View ellen sokan tiltakoztak. A Google maga is elismerte októberben: Németországban több százezren követelték, hogy takarják ki a házukat a felvételeken.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!