A kamara megkezdte a vízigények felmérését

A kamara megkezdte a vízigények felmérését
© Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) december elsején kezdte meg az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásához elengedhetetlen vízigényfelmérést. Ennek során mintegy 43 ezer kamarai tagot keresnek fel a falugazdászok, megyénkben a felmérés 3286 gazdálkodót érint.

Az új öntözésfejlesztési stratégia célja az öntözéses gazdálkodás elterjesztése és ésszerű fejlesztése. A stratégia részeként a NAK vállalta, hogy 2014 után újra felméri a vízigényeket, így a 2017. december 1-je és 2018. január 31-e között tartó időszakban 1 235 682 hektárnyi területet érintve 43 030 gazdálkodó kamarai tagot bevonva hajtja végre vállalását. A felmérést a falugazdászok végzik, akik a gazdálkodókkal közösen töltik ki az erre a célra készült internetes adatrögzítő felületet.

A kérdőívet is tartalmazó felület kitöltésének köszönhetően parcellaszinten láthatóvá válnak majd azok a területek, ahol valós igény mutatkozik öntözésre. A felmérés során a falugazdászok egy hozzájáruló nyilatkozatot is kérnek a termelőktől, amely alapján a gazda adatai és parcelláinak elhelyezkedése felhasználhatóak lesznek a stratégiához, melynek célja, hogy a jelenlegi nyolcvanezer hektáros öntözött terület minimum háromszázezer hektárra növekedjen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai folyamatosan keresik meg a felmérésben érintett gazdálkodókat. A kamara nyomatékosan kéri tagjait, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a felmérésben, hiszen az igények részletes megismerése garantálja az öntözésfejlesztési stratégia hatékony kialakítását.

KM
hirdetés