A karácsony és az újév között virágozhat

Akt.:
Karácsonyi kaktusz
Karácsonyi kaktusz
Baktalórántháza – Szemben a kaktuszok többségével, a karácsonyi kaktusz nem szúrós, tüskés, hanem lapos, levélszerű képleteket fejleszt és ügyes praktikával éppen a karácsony és újév közötti napokra időzíthető a virágzása. Innen kapta a nevét, és ezért érdemes most foglalkozni a virágoztatásával.

Nálunk szobanövényként nevelik és tartják. Világos, de nem napsütötte helyet kíván, tehát a szó szoros értelmében ablakhoz közeli növény. A virágzás optimális hőmérséklete 14-16 fok. Nagyon érzékeny az öntözésre. Nem szabad megengedni, hogy a földje kiszáradjon, de az is hátrányos számára, ha túlöntözik. Ezért naponta, kevés vízzel kell ellátni, viszont hetente egyszer célszerű tápoldattal megöntözni, főleg most a virágzásra felkészülés idején, amikor a növénynek sok tápanyagra van szüksége.

Nagyon fontos, hogy ne változtassuk a növény helyét, mert az elmozdított cserép más irányból kapja a fényt és ezért hajlamos eldobni a virágbimbóit. Hasonló következményekkel jár a túlságosan száraz és meleg levegőjű helyiség is. Elvirágzás után a karácsonyi kaktuszt kissé vissza lehet vágni. A lemetszett hajtások alkalmasak a növény szaporítására is, mert, ha ezeket tőzeges homok keverékével megtöltött cserépbe ültetjük, akkor gyorsan és biztonságosan meggyö­keresednek. A növény szaporítható az érett magjainak elvetésével, sőt oltani is lehet és így törzses fácska nevelhető belőle.

– Némethné Csubák Éva –
hirdetés