A kárpátaljai politikus szerint Magyarország is vétkes a magyarellenes törvény elfogadásában

Akt.:
Ukrajna – Az egyik legbefolyásosabb kárpátaljai honatya szerint a magyar külügy Ukrajnával szembeni állásfoglalása előítéletes és következetlen.

Viktor Baloha, az ukrajnjai Egységes Centrum (Jedinij Centr) párt kárpátaljai elnöke úgy ítéli, hogy Magyarország nem következetes az ukrán kormányzat és parlament intézkedései tekintetében. Az új oktatási törvényt – amely jelentősen korlátozza az Ukrajnában élő magyarok jogait – ugyanis ugyanaz a kormánypárti többség fogadta el, amelynek a kárpátaljai magyarság vezéralakja is tagja.

Ismeretes, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a magyar kormány széleskörű eszmei és pénzügyi támogatását élvezi. És mivel Brenzovics László KMKSZ-elnök a legnagyobb ukrán kormánypárt parlamenti frakciójának sorait erősíti, a magyar külügyminiszter legutóbbi bíráló nyilatkozatával pont a saját támogatottját, azaz önmaga a kritikáját fogalmazta meg – idézi Viktor Balohát a Mukachevo.net hírportál.

Brenzovics László 2014-ben a Petro Porosenko államfő és a KMKSZ kötött paktum alapján az elnök nevével fémjelzett párt listáján szerzett parlamenti mandátumot. Bár a magyar szövetség elnöke a törvény elfogadására ellen szavazott, a frakciója által támogatott törvény elfogadásáért őt is, és Magyarországot is felelősség terheli – állítja a kárpátaljai politikus.

Viktor Baloha Munkács polgármestereként került be a politikába. Egy ideig Kárpátalja kormányzója volt, majd Viktor Juscsenko elnöki titkárságának vezetőjeként egyfajta szürke eminenciás szerepét töltötte be.

– Palkó István –

Címkék: , ,hirdetés