A katasztrófa kapujában állunk a Kisvárdán végzett orvosi jövőkutató szerint

Akt.:
Dr. Meskó Bertalan az egészségügy és a digitális technológiák közötti űr csökkentésén dolgozik, mert úgy véli: ha ez nem történik meg, káosz lesz
Dr. Meskó Bertalan az egészségügy és a digitális technológiák közötti űr csökkentésén dolgozik, mert úgy véli: ha ez nem történik meg, káosz lesz
Kisvárda, Budapest – A Harvard egyetem Orvostechnológiai Intézete szerint dr. Meskó Bertalan a világ egyik legfigyelemreméltóbb 40 év alatti orvos-szakembere.


A fiatalembernek megyei gyökerei vannak: a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett és a mai napig imádja a szabolcsi töltött káposztát. Mostanában csak ritkán jut el az ország ezen szegletébe, igaz, Magyarországon sem tartózkodik túl sokat. Előadásokat tart a világ minden táján, naponta százezrekkel kommunikál a közösségi médiában, cikkeit több mint ötmillióan olvasták már, a múlt hétfőn jelent meg „Az orvoslás jövője” című könyve. Merthogy Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a világon az egyetlen.

Dr. Meskó Bertalan egyedüli magyarként került be a jövő egészségügyét meghatározó innovátorok nemzetközi Future Health 100 listájába, az idén a digitális egészségügy legnagyobb hatású szakértőjének választották. Globális tervei vannak: világot akar váltani az orvoslásban, és azt is tudja, ezt hogyan érheti el. A cél, amit kitűzött, nem kicsi: szeretné megváltoztatni az egészségügy rendszerét, ami szerinte azért elkerülhetetlen, mert a jelenlegi állapot nem tartható fenn sokáig. Az egészségügy és a digitális technológiák közötti űr csökkentésén dolgozik, mert úgy véli: ha ez nem történik meg, káosz lesz.

Mennyi időnk van addig, amíg a katasztrófa bekövetkezik?

DR. MESKÓ BERTALAN: Sokkal kevesebb, mint gondolnánk! A digitális technológia gyors változása, a robotika fejlődése, a mesterséges intelligencia megjelenése kulturális forradalmat generál, és ha ez felkészületlenül ér bennünket, az katasztrófához vezet. Az én misszióm az, hogy mielőtt ez bekövetkezik, átformáljam az orvosok és a páciensek hozzáállását, hogy a gyógyítás olcsóbb, hatékonyabb és gyorsabb legyen.

Ebben a folyamatban mi az orvosok teendője?

DR. MESKÓ BERTALAN: Őket arra készítik fel, hogy az az ismeretanyag, amit az egyetemen, majd munkába állva elsajátítanak, egész életükben elegendő lesz. Ez akár még néhány évvel ezelőtt igaz is lehetett, ma viszont már nem állja meg a helyét. Óriási sebességgel közeledik felénk a digitális cunami, annyi az új ismeret, hogy ma már egyetlenegy orvos sem mondhatja, hogy naprakész a saját szakterületén, hiszen óráról órára jelennek meg új eszközök, új információk, májszövetet nyomtathatunk 3D technológiával, nanorobotokat juttathatunk az emberi szervezetbe. Nem az a cél, hogy minden információ a fejükben legyen, hanem az, hogy tudják: miként férhetnek hozzá. A legnehezebb feladat megértetni velük, hogy ami ellen hadakoznak, az valójában segítség – a technológia révén juthatnak el oda, hogy azzal foglalkozzanak, amivel kellene: a beteggel. Sokszor egy jó szó többet ér, mint maga a kezelés, de a jelenlegi rendszerből éppen ez hiányzik: a humánum. Mert mire megy el ma az orvos ideje? Ötszázadszor is beírja a rendszerbe ugyanazokat az adatokat, amiket máshol mások már beírtak, adminisztrál, előadásokra jár, és nem jut idő a gyógyításra. Szörnyű szakmává tettük az orvoslást: kiveszett belőle az emberség. De ez nem az orvosok hibája. Lehetetlen minden terhet az ő vállukra tenni, mert ez a rendszer bűne – én ennek a megváltoztatásán dolgozom. Viszont az idő szorít, és ha lépcsőfokonként haladunk, az már kevés, itt hatalmas ugrásokra van szükség.

Az orvos-beteg viszony a legtöbb esetben alá-fölé rendeltségről szól, és nem partnerségről. Ezen lehet változtatni?

DR. MESKÓ BERTALAN: Az egyetemen engem is úgy oktattak, hogy én leszek az isten, aki megmondja a páciensnek, mit és hogyan kell tennie. Ennek véget kell vetni, partnerség nélkül ugyanis nem képzelhető el a gyógyulás. A beteg és az orvos közötti emberi viszonyt semmi sem helyettesítheti, a technológiák használatával viszont nemcsak hogy hatékonyabb és gyorsabb lehet a gyógyítás, de visszatérhet a humánum is.

Hogyan?

DR. MESKÓ BERTALAN: Meg kell győzni az embereket arról, hogy az egészségük irányítói ők maguk, ami azért fontos, mert az egészségtudatos, magára figyelő, jól informált beteg jobb partner a gyógyulásban. Aki olyan eszközöket használ, amelyekkel visszajelzést kap az egészségi állapotáról, rövid idő alatt rájön, hogy mennyire izgalmas ez a kaland. A legtöbben akkor jutnak el orvoshoz, ha már betegek, de meggyőződésem, hogy a kezelések felől a megelőzés felé kell elmozdulnunk. Az én misszióm hidat teremteni a sci-fi technológia és a mai orvosi gyakorlat között, de ebben a pácienseknek is komoly szerepük van. A saját egészségünkért senki sem fog tenni, kizárólag mi magunk, de ehhez egészségtudatosan kell élni – a legtöbben viszont nem tudják, ez mit is jelent. Hatéves kortól kellene ezt tanítani az iskolákban, és akkor jól tudnánk használni az internet adta lehetőségeket. Ma, ha valakinek egészségügyi problémája támad, mielőtt orvoshoz menne, az interneten megnézi, a tünetei alapján vajon mi lehet a baja. És ha ezeket olyan weboldalon keresi, ahol naprakészek és ellenőrzöttek az adatok, úgy ülhet le az orvossal beszélgetni, hogy van egy közös kiindulási alap: tud kérdezni, mert vannak információi. Azaz nem az orvos jelenti ki, hogyan tovább, hanem a beteggel közösen hozzák meg a döntéseket. A feladatom tehát kettős: lebontani az orvosok elefántcsonttornyát (én ezt baltával teszem, a tanítványaim pedig lézerfegyverekkel fogják), a betegeket pedig meggyőzni arról: a saját életükért ők a felelősek.

Kik juthatnak hozzá ezekhez az eszközökhöz? Ez csak a tehetősek kiváltsága?

DR. MESKÓ BERTALAN: Dehogy! Ezek nem drágák, könnyen beszerezhetők, a segítségükkel pedig mindenki személyre szabottan mérheti az egészségét. Én 1997 óta mérem az egészségemet. Használtam már vérnyomásmérőt, alvásmérőt vagy okostelefonnal működő EKG eszközt is. Így amikor elmegyek orvoshoz, nem kell időt tölteni a vérnyomásméréssel, hiszen elég csak megmutatnom a friss eredményeket. Ezeket otthon is bárki megteheti, a lehetőség mindenki számára adott.

KM-SZA


Névjegy: Dr. Meskó Bertalan

A Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett. Orvosként végzett 2009-ben a Debreceni Egyetemen, 2012-ben PhD fokozatot szerzett a klinikai genomika területén.

Az Egyesült Államokban 2014-ben megjelent, The Guide to the Future of Medicine című könyve az Amazon globális top 100-as listájába is bekerült.

Több mint 500 előadást tartott a jövő orvoslásáról a Yale, Stanford és Harvard Egyetemektől egészen az Egészségügyi Világszervezet központjáig. Megjelent cikke a jövő orvoslásáról a CNN főoldalán, megemlítették a New York Times-ban, a TIME magazinban, a FORBES-ban és a BBC-ben is.

A Kreatív Magazin a „25 legkreatívabb magyar”, a Forbes pedig a „30 legsikeresebb 30 év alatti fiatal” közé választotta.

A Magyar Tudományos Akadémia Jövőkutatói Albizottságának köztestületi tagja.

hirdetés