A kertek alatt az iskolai vakáció: legyen bajmentes a nyári szünet!

Akt.:
Jó társaságban kellemesen telik a vakáció
Jó társaságban kellemesen telik a vakáció - © Fotó: ÉM
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A vakációnak megvannak a maga veszélyei is, amelyekre figyelni kell.

Elkezdődött a nyári szünet, amikor sokat lehet pihenni, játszani, sportolni, utazgatni, nyaralni. A következő 2-3 hónap minden diák számára a feltöltődésről szól majd, amely sokszor felnőtt felügyelet nélküli szabadsággal jár együtt.

Kerüljük el a balesetet

A gondtalan és problémáktól mentes vakáció érdekében azonban a kicsiknek, a nagyobbaknak, és nem utolsósorban a felnőtteknek sem árt megfogadni néhány jó tanácsot.

A szünetben jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez egyaránt igaz a közlekedési-, az otthoni- és az egyéb balesetekre, de akár az áldozattá válásukra is. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, esetenként óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak.

A legnagyobb szerepe a baleset- és bűnmegelőzésben a szülőknek van, hiszen ők tudják a gyerekek figyelmét felhívni arra, hogy mire érdemes figyelni, vigyázni, hogyan tudják megelőzni, hogy áldozattá váljanak. Ezekre a családi beszélgetések során érdemes felhívni a gyerekek figyelmét.

„A kisgyerekek esetén a fontos, sulykolandó tudnivalók közé tartozik, hogy idegenekben – még ha kedvesek is – ne bízzanak meg, és soha ne menjenek velük sehová, még útbaigazítás céljából sem! Idegeneket ne engedjenek be, ha egyedül vannak otthon! Az sem hátrány, ha ismerik a segélyhívó telefonszámot, illetve szüleik számát is” – hangsúlyozza Janasóczki Attila rendőrségi szóvivő.

A nagyobb gyerekekre már másfajta veszélyek is leselkednek, mint a kisebbekre, általában többet mozognak egyedül, nagyobb értékek vannak náluk, és hamarabb kerülnek kapcsolatba az alkohollal, vagy a drogokkal. Így fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy soha ne hivalkodjanak az értékeikkel, azokat ne jól látható helyen tartsák, és ne adják oda idegeneknek.

Amikor elmennek hazulról

Nyilvános helyen ne hagyják őrizetlenül a táskájukat, értékeiket, az a legjobb, ha mindig maguk mellett tartják azokat. Ha elmennek otthonról, mondják meg szüleiknek, hová mennek, kivel találkoznak, és körülbelül mikor érnek haza.

Csak nagy társasággal

A fesztiválozni vagy bulizni induló kiskamaszoknak, kamaszoknak is ajánl a rendőrség néhány jó tanácsot:

„Mindig olyan társasággal menj szórakozni, akikben megbízol! Ne hagyd őrizetlenül a poharadat, nehogy valamilyen kábító hatású anyagot tegyenek bele! Mondj nemet, és hagyd ott a társaságot, ha valamilyen tiltott szerrel kínálnak! Szervezd meg, hogy ne egyedül kelljen hazamenned! Kerüld a hazafelé vezető úton a sötét, kietlen helyeket! A hátizsákok, vállra akasztható táskák egy koncerten nem biztonságosak. A táskádat – a zseblopások elkerülése érdekében – tartsd a tested előtt! Kizárólag annyi készpénzt, illetve értéket vigyél magaddal, amennyi feltétlenül szükséges! A táskádban az okmányokat, a pénztárcát, a mobiltelefont célszerű – egymástól elkülönítve – a belső zsebbe vagy a táska belső rekeszeibe rakni. Irataidat lehetőleg ne a pénztárcádban, a bankkártyádat pedig soha ne a hozzá tartozó PIN-kóddal együtt tárold!”

Internetes veszélyek

A nyári szünetben a gyerekek még több időt töltenek a számítógép, okostelefon előtt internetet használva, mint egyébként. Így, ha eddig nem tettük meg, akkor most mindenképpen fontos a felkészítésük arra, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk a világhálón.

Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy kezeljék óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel velük a kapcsolatot. Nem tudhatják biztosan, ki van valójában a profil mögött, akivel beszélgetni kezdenek. Gondolják át, mit osztanak meg a közösségi oldalakon, ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan. Ne tegyen közzé és ne ­osszon meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt. ­Visszaélhetnek vele: zsarolhatják vagy zaklathatják később vele őket.

Ha találkozni szeretne valakivel, akit online ismert meg, mindig szóljon előtte valamelyik szülőnek, és csak az ő engedélyével, első alkalommal pedig szülői jelenléttel találkozzon vele.

Ha szükségét érezzük, állítsunk be biztonsági szűrőt a számítógépen, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatot. Magyarázzuk el a gyereknek, hogy ez az ő érdekeit szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lehet az online világban.

Horváth Imre


Mire ügyeljenek a felnőttek?

– A nyári hónapokban figyeljünk fokozottan a gyerekekre!

– Tanítsuk meg gyerekeinknek a legfontosabb közlekedési szabályokat!

– Tudatosítsuk bennük a lehetséges veszélyes helyzeteket!

– És a legfontosabb: mindig mutassunk jó példát számukra!


Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A kicsik egy perc alatt is úgy el tudnak tűnni, hogy aztán órákig kereshetik őket. Kitört a vakáció. A nagy melegben mindenki a vízpartra vágyik, a családok nyaralni indulnak. De ki vigyáz a gyerekre és hogyan? Tar Mihálynak, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgál...

A biztonság a legfontosabb
Miskolc - A Miskolci Máltai Játszótér a „kulcsos gyerekek” oázisa nyáron, ahol sosincs hiány kreatív programokban. Az Avas-déli lakótelepen még mindig sok a csellengő gyermek és fiatal, annak ellenére, hogy gőzerővel dolgoznak a területen a szociális munkások és egyre több, a szabadidő hasznos el...
hirdetés