A „két jó barát” ma is számít(hat) egymásra

Rafał Kukla, Gorlice polgármestere (középen) mutatta be a fény városát
Rafał Kukla, Gorlice polgármestere (középen) mutatta be a fény városát - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Kulturális programcsokorral, fotókiállítással, „díjesővel” és jeles vendégek körében, méltó megemlékezéssel ünnepelte meg pénteken a lengyel–magyar barátság napját a nyíregyházi önkormányzat és Nyíregyháza Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata a Váci Mihály Kulturális Központban.

A program tárlatmegnyitóval kezdődött: a fotók, majd a magyarul felíratozott kisfilm az olajbányászat egykori bölcsője, a fény városa, Gorlice történelméről és turistacsalogató, jelenkori szépségeiről adott képet az érdeklődőknek. Rafał Kukla, a lengyel város polgármestere büszkén ecsetelte, hogy Gorlicében élt és dolgozott a petróleumlámpa feltalálója, a világításra használt első olajlámpa pedig a Magyar utca kereszteződésében gyulladt fel először, innen az elnevezés: a fény városa.

A nyíregyházi önkormányzat képviselői legutóbb tavaly ősszel jártak Gorlicében, mely település immár 13 éve partnervárosa Nyíregyházának. Barátságos, dolgos, vendégszerető emberek lakják, akik szavakkal és tettekkel is bizonyítják mindezt – tudtuk meg Jászai Menyhért alpolgármestertől.

Szívesen jönnek hozzánk

A barátságnapi rendezvényt megnyitó dr. Kovács Ferenc polgármester két örök életű tölgyhöz hasonlította a két nemzetet, amelyek gyökerei jó ideje összenőttek, elválaszthatatlanok. – A magyarok és a lengyelek a történelem során mindig számíthattak egymásra, ezt az utánunk jövő generációnak is tudnia és értékelnie kell! – hangsúlyozta, majd hozzátette: Nyíregyháza a lengyelek kedvelt turistacélpontja, a két nemzet közötti kapcsolat évről évre szorosabb és gyümölcsözőbb, Bem József nevét pedig iskola viseli a megyeszékhelyen.

Az intézmény „Ki tud többet Lengyelországról?” című vetélkedőjén ezúttal a nyíregyházi Jókai Mór Református Iskola csapata szerepelt a legjobban.

– KM –
hirdetés