A kisjövedelműek sínylik meg leginkább az áfaemelést

A kisjövedelműeket érinti a legérzékenyebben a kormány szerdai döntése, amely szerint az áfa középső kulcsát szeptember elsejétől 15-ről 20 százalékra emelik.

Az kevésbé lett volna megterhelő számukra, ha az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keddi ülésén elhangzott 17 és 23 százalékos áfakulcsokat vezették volna be – mondta el a Független Hírügynökségnek Suppan Gergely, a Takarékbank pénzügyi elemzője.

Az átlagemberek döntően a mostanáig alacsonyabb áfakulcsú termékekből szoktak vásárolni.

Az áfaemelés után azonban várhatóan drágulnak majd az élelmiszerek, bár a nagy áruházláncok árversenye miatt elképzelhető, hogy nem hárítják át az emelést teljesen a vevőkre – fejtette ki Suppan Gergely.

Biztosan többet kell majd fizetni a közlekedésért, például a BKV vagy a MÁV vonalain.

 Az elemző hozzátette: az emelkedő gáz-, illetve energiaárakba már eleve beépítették a magasabb áfakulcsot, így a nagyobb összegű számlákban nem lesz külön érezhető az áfaemelés.

Az állam az idén 40-50 milliárd forintos pluszbevételre számít az áfaemelésből, jövőre pedig 170 milliárdot várnak.

A pénzügyi elemző szerint számolni kell azonban azzal, hogy az emberek jobban fognak takarékoskodni, így a fogyasztás is csökken, vagy legalábbis stagnál majd.

A szakember szerint a korábban felvetett 17, illetve 23 százalékos áfakulcsokkal az állam valamivel több bevételhez jutott volna.
hirdetés