A Kismúzeumi Tagozat elismerése a Kisvárdai Rétközi Múzeumnak

Akt.:
A Kismúzeumi Tagozat elismerése a Kisvárdai Rétközi Múzeumnak
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Kunszentmártonban “A múzeumok és kulturális intézmények kapcsolata” című szakmai konferencián, dr. Vofkori Mária történész, a Rétközi Múzeum igazgatója, Kisvárda Város Önkormányzatának képviseletében pedig Nagy Józsefné alpolgármester asszony vette át a dr. Poroszlai Ildikó emlékérmet.


– 2018- ban az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy mi kaptuk a Poroszlai Ildikó díjat – kezdte tájékoztatását dr. Vofkori Mária történész múzeumigazgató. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata és Százhalombatta Város Önkormányzata 2006–ban egy emlékplakettet alapított a szeretve tisztelt egykori tagozati elnök, dr. Poroszlai Ildikó emlékére. Az emlékérmet minden évben egy olyan kismúzeum kaphatja meg, amely kiemelkedő muzeológiai tevékenységet végez. 2018–ban, a beérkezett javaslatok alapján a Kismúzeum Tagozat elnöksége a kisvárdai Rétközi Múzeumot találta méltónak a díjra, ezzel ismerve el sokrétű muzeológiai, közművelődési és múzeumpedagógiai tevékenységét.

A díj egy bársony dobozban elhelyezett, bronz emlékérem Poroszlai Ildikó portréjával (Lengyel Tibor szobrászművész alkotása), valamint egy díszes, bekeretezett oklevél.

Az emlékplakett ünnepélyes átadása október 4–én volt a kunszentmártoni Városházán. A díj átadáson s az azt követő szakmai konferencián részt vett Kassai Hajnal –EMMI Közgyűjteményi Főosztályvezetője. A díjat Hortiné dr. Bathó Edit a Kismúzeumi Tagozat elnöke, dr. Vicze Magdolna a Matrica Múzeum igazgatója, illetve a család képviseletében Pálóczi Horváth András régész adták át.

Aktuális szakmai munkáról

A díjátadást követően a szakmai nap résztvevői, több előadást is hallgattak, az időszerű szakmai munkáról. Majd a múzeumi látványtárban megrendezett közös ebédet követően, megtekintették a különböző kiállításokat. A szakmai nap programja a résztvevők kötetlen beszélgetésével zárult.

–Múzeumi munkánk elismerése kötelez bennünket az eddig végzett szakmai munkánk további folytatására, s a lakosság felé pedig még nyitottabban nagyobb nyilvánossággal közzé tenni munkánk eredményességét– mondta végezetül a múzeum igazgatónője, dr. Vofkori Mária.

 

Vincze Péter
hirdetés