SZON - Jegyzet

2010.12.03. 17:01

Ne siess, én jól vagyok!

<p>Mosolyogj! Nincs kedved? Na jó, megpróbálhatod felemelni a két kezed! Akkor most mondd, hogy „ma szép napunk van”. Ez nem sikerült túl fényesen. Nekifutsz még egyszer? Zavaros vagy, és meg sem ijedsz? „Elmúlik!” – ez a mániád, csak most tévedsz. Mi legyen? Nem tudod, ugye? Fájni nem fáj semmid, ahhoz pedig túl büszke vagy, hogy orvoshoz menj!</p>

Nem figyeltél a jelekre, nem vigyáztál magadra. Mondta a feleséged: légy óvatos, mert magas a vérnyomásod, a koleszterin- és vércukorszinted. Azt is csak ígérgeted évek óta, hogy leszoksz arról a büdös bagóról, mozogni meg nem vagy hajlandó. Azt gondoltad, a te szervezeted mindent kibír, még a szívritmus zavarodat is, amit olyan nagyon próbálsz titkolni a világ elől? Tévedtél, megjöttem. Csendben és alattomosan.

Ha jobban belegondolok, nem is vagyok annyira aljas. Emlékszel a jelekre? Küldtem szédülést, látászavart, sok-sok apró figyelmeztetést. Elénekeljem TIA, TIA, baráTIA-n, hogy felelőtlen vagy?

Na, mi a baj, elbizonytalanodtál? Csak három órát várj, addigra lerombolok mindent! Millió szám pusztulnak az agysejtjeid, és én győzedelmeskedem. Hát persze, akkor sem figyeltél, amikor a barátod bent feküdt a kórházban, és éppen azt magyarázta az orvos, hogy ha három órán belül elkezdték volna a kezelését, maradványtünetek nélkül gyógyulhatott volna meg. Sosem figyelsz! Most is csak állsz a tükör előtt, és nem értesz semmit. Én vagyok a te katasztrófád! Gyáva vagy. Nem mersz szólni az asszonynak, pedig jobban tennéd. Nem biztos, hogy értené a kusza szavaidat, ám ha szerencséd van, felfogná: baj van. Nem is kicsi. Nem mondok semmit, azt csinálsz, amit akarsz!

Meggondoltam. Már jól befészkeltem magam ide, az agyadba. Remek helyet találtam! Inkább elmondom neked, míg eldöntöd, élni, bénulni vagy halni vágysz, hogy mi történik veled a kórházban, ha egyszer odaérsz. Hé, hová indulsz? Ja, csak a fotelodba akarsz leülni? Nekem lassan múlnak a percek, neked rohan az idő. Én ráérek, te nem. Fogy az oxigén… Szerinted a sejtjeid ezt meddig bírják? Ezt sem tudod, ahogy azt sem, hogy már rég a mentőben lenne a helyed. Afáziád van! Nem fogsz tudni olvasni, számolni, beszédet megérteni. Dumálni sem nagyon, de ennek csak az asszony fog igazán örülni. Eleinte…, aztán már nem. Szerinted milyen, amikor hallod a szöveget, és mégsem érted, amit mondanak neked? Egyre fogy a terápiás időd! Ezek után ne mondd, hogy nem szóltam!

Már rég stabilizálni kellett volna az állapotodat, támogatni a keringésedet, a légzésedet! Lesnék a vérképedet, a véralvadási paramétereidet, pityegne az EKG masina, jönne a neurológus, futnának veled a képalkotó diagnosztikára, hogy megtalálják, hol vagyok. Sejtik, merre bújtam el, csak kell a megerősítés. Aztán vérrögoldó infúziót kapnál, az viszont már az én halálomat és a te esélyedet jelentené. Nehogy siess, én jól vagyok! Szívesen élnék, tombolnék, rombolnék még!

Hiszen halhatatlan vagyok! Amíg emlékszel rám, addig élek. És nem felejthetsz el! Ott leszek veled a hónapokig tartó rehabilitációd minden küzdelmes mozzanatában, a keservesen kimondott szavakban, a befejezhetetlen mondatokban, az apró sikerekben és sikertelenségekben. A remény pillanataiban, a reménytelenség könnyes perceiben, a tanácstalansággal telt napokban, a depressziós heteidben. Ott leszek, amikor úgy érzed, egyedül maradtál és feladod, és akkor is, amikor újra kezded. Velem ért véget a régi életed, és velem indul az új. Örökre összetartozunk, mert én a stroke vagyok!

(A legfrissebb adatok szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a stroke-ot elszenvedettek 87 százalékának magas a vérnyomása, 25 százalékuk cukorbeteg. Ez az országos átlagnál lényegesen magasabb, a szakemberek szerint megyénkben kiemelten magas az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázata. Írásunkkal a veszélyekre, a tünetekre, a megelőzésre, a kezelés azonnali megkezdésének fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!