A kormány bújtatott magánosítást akar végezni a közalapítványoknál

A Magyarországon működő közalapítványok 90-95 százalékát megszüntetheti az a törvénymódosító javaslat, amely 2007. december 31-től csak azokat a közalapítványokat engedi működni, amelyeket nemzetközi szerződések vagy parlamenti törvények szabályoznak – mondta Soltész Miklós a KDNP országyűlési képviselője.

Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke szerint, bújtatott magánosítási szándék áll a törvénymódosítás hátterében. A megszűnő közalapítványok feladatait, és ezzel együtt a tulajdonukban lévő vagyontárgyakat és ingatlanokat magánalapítványok vennék át, ezáltal ezek kikerülnének az állam és az Állami Számvevőszék ellenőrzése alól.

A hivatalos indoklás szerint, a közalapítványok számának csökkentésével és működési feltételeik szigorításával visszaszorítható a közpénzekkel való visszaélések száma. Az IKSZ elnöke szerint nem a közalapítványok megszüntetése a megoldás, hanem a szigorúbb ellenőrzés, amelyet az Üvegzseb-programon keresztül elvileg már az elmúlt négy évben is végeztek.

A közalapítványok működését szabályozó törvény módosító javaslata már a parlament előtt van. Elfogadásához a képviselők egyszerű többségének támogatásra van szükség.
hirdetés